Geminide 2012

Curentul de meteori Geminide este un curent cu activitate foarte buna si mai spectaculos decat Perseidele, dar din cauza perioadei reci in care are loc maximul si a vremii nefavorabile, curentul este mai putin observat. Totusi Geminidele produc an de an o rata zenitala orara (ZHR) destul de constanta ce ajunge pana la 120. In 2012 Geminidele se produc in conditii foarte favorabile pentru Romania. Maximul are loc in noaptea de 13/14 decembrie, la ora 1.30 (ora Romaniei), Luna fiind total absenta pe cer in noapte maximului, Luna Noua avand loc chiar pe 13 decembrie in jurul orei 10.

Meteorii Geminide sunt produsi de particulele lasate in urma de un obiect foarte ciudat numit 3200 Phaethon. Despre acest corp se crede ca ar fi un asteroid, dar ca se pare ca in trecut a fost o cometa. Cu alte cuvinte, 3200 Phaethon este o cometa stinsa. Resturile de materie lasate in urma de fosta cometa Phaethon produc astazi frumosii meteori Geminide.

In anul 2012 activitatea Geminidelor incepe pe 4 decembrie si continua pana pe 17 decembrie. In toata aceasta perioada se pot observa meteori apartinand curentului Geminide. Acesti meteori radiaza dintr-o zona aflata in constelatia Gemini:

Harta de mai sus prezinta zona in care se afla radiantul Geminide in noaptea maximului. Meteorii Geminide au o viteza relativ mica la intrarea in atmosfera: 35 km/s.

Maximul curentului de meteori Geminide in 2012 are loc in noaptea de 13/14 decembrie (joi/vineri) la ora 1.30 (ora de iarna a Romaniei). Observatiile la Geminide pot sa inceapa imediat dupa lasarea serii, radiantul ajungand la altitudinea de 20° in jurul orei 20. Rata zenitala orara (ZHR) in perioada maximului este de 120, asa ca intr-o singura ora se pot observa usor 90-100 de meteori, adica in medie 3 meteori Geminide la fiecare 2 minute, dar asta in conditii de cer perfect senin si fara poluare luminoasa. In cazul observatiilor pe parcursul intregii nopti (orele 20-07), un astronom poate vedea un numar foarte mare de meteori care poate ajunge chiar la 1000 si asta datorita activitatii bune si a noptii lungi de iarna. Cum am amintit si mai sus, in 2012 lumina Lunii nu afecteaza deloc observarea Geminidelor asa ca, in caz de vreme buna, conditiile sunt optime.

Astronomii si iubitorii cerului sunt incurajati sa iasa la observatii de meteori in noaptea maximul, dar si in noptile adiacente (12/13 si 14/15 decembrie). Spectacolul cerului si al meteorilor va fi cu siguranta de neuitat.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe in jurul orelor 20 si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata. Avand in vedere conditiile de observatii din luna decembrie, e bine ca observatorii sa fie echipati corespunzatori pentru a rezista frigului care poate ajunge pana -10°C.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii vizitati www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Perseide 2012

> Draconide 2011

> Perseide 2010

> Tabara Dark Skies 2010

> Geminide 2009

> Meteori in noiembrie 2009

> Orionide 2009

> Perseide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007