Perseide 2007

Curentul de meteori Perseide este unul din cele mai cunoscute curente de meteori care pot fi observate pe parcursul unui an calendaristic. Acest lucru se intampla din mai multe motive: ZHR-ul mare (aprox. 100), perioada de calda de vacanta in emisfera nordica, etc. Astfel in fiecare an in prima jumatate a lunii august se pot observa mai multi meteori ca de obicei.

In 2007 activitatea Perseidelor a inceput pe 17 iulie si se va incheia pe 24 august. In toata aceasta perioada se pot observa meteori care sa apartina curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona care se afla intre constelatiile Cassiopeia si Perseus (diagrama apartine science.nasa.gov):

Diagrama de mai sus arata aspectul cerului estic inainte de rasarit si radiantul Perseidelor, luni, 13 august 2007.

De amintit faptul ca meteorii ce apartin Perseidelor au viteza destul de mare intrand in atmosfera cu 59 km/s. Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle.

 Maximul curentului de meteori Perseide in 2007 are loc luni, 13 august intre orele 8-10.30, ora de vara a Romaniei. Practic maximul se produce ziua si nu va putea observat in Romania. Rata zenitala orara (ZHR) pentru Perseide in 2007 este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa) si radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii optime. Practic in conditii de cer senin se vor putea observa aprox 60-70 meteori/ora, adica in medie 1 meteor in fiecare minut.

Chiar daca momentul maximului nu se poate observa din Romania astronomii si nu numai sunt incurajati sa faca observatii in noaptea de 12/13 august. Cu siguranta ca se vor observa suficienti meteori pentru un spectacol pe cinste. Mai mult un numar mare de meteori se observa si cu 1-2 nopti inainte si dupa noaptea maximului.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe in jurul orelor 23 si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii vizitati www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: