Echipament
In activitatea de astronom e imposibil sa nu ai de-a face cu o multime de instrumente. Din acest motiv aceasta pagina prezinta echipamentul pe care l-am folosit si il folosesc in prezent.
Pagina este in actualizare si in curand va contine imformatii, imagini si detalii despre instrumentele si accesoriile pe care le folosesc in activitatea mea ca astronom.
O scurta lista a instrumentelor pe care le detin este:
Reflector GSO 300 BCR, F/5
Reflector Dobson 150 mm F/5 HOMEMADE
Refractor 50 mm F/12.5 "Discovery Channel"
Binoclu Celestron SkyMaster 15x70
Binoclu 8x32
Canon Rebel XTi
Canon S2 IS
Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
Canon EF 18-55 f/3.5-5.6
Istoria instrumentelor in activitatea mea de astronom amator este foarte interesanta. Am inceput sa privesc cerul cu ochi de astronom in 1994 (mai precis 20 iulie) cu ocazia ciocnirii cometei Shoemaker-Leavy 9 de planeta Jupiter. Pana in 1997 am folosit ca instrument optic un binoclu 1x6 primit de la Dumnezeu: ochii mei. In 1997 am facut rost de un binoclu de armata 8x32 care avea ca specific un camp vizual foarte mare - 8°30'. Acest binoclu mi-a fost extrem de util mereu. Vreau sa dau un sfat tuturor celor ce sunt incepatori si vor sa detina un instrument. Este bine ca, pentru a te familiariza cu cerul, cu instrumentele optice si cu imaginile care le dau acestea, pentru a putea observa atent unele detalii, primul instrument sa fie un binoclu neaparat. Si chiar dupa achizitionarea unui telescop, un binoclu este indispensabil unui astronom adevarat. Detalii despre ce am observat cu binoclul meu 8x32 in pagina dedicata acestuia.
Am folosit binoclul amintit la maxim pana in anul 2002 (mai precis data de 18 octombrie). Atunci am primit din SUA luneta de 50 mm pe care am cumparat-o prin intermediul unui prieten. Acesta a fost un pas mare inainte. Nu era diferenta mare intre 32 si 50 mm dar luneta oferea grosismente mai mari (de la 30x pana la valoarea teoretica si inutilizabila de 312x). Luneta putea sa fie folosita decent pana la 100x. Cu acest instrument am trecut intr-o lume mai putin cunoscuta si observata de mine pana atunci. E vorba de sistemul solar si anume observarea mai multor detalii la corpurile din sistemul solar. Achizitionarea lunetei m-a facut sa inteleg mai multe despre instrumentele optice, despre modul cum functioneaza si cateva caracteristici de baza: grosimentul, luminozitatea imaginilor, campul vizual, etc. Mai multe despre ce am vazut si cum am folosit luneta cat si fotografii in pagina luneta(refractor) 50 mm.
Chiar daca nu stiam asta cred ca eram pregatit sa merg mai departe. Sincer nu ma asteptam sa fac pasul acesta asa de repede. In februarie 2003 dupa niste discutii cu Alin Tolea un bun astronom si prieten de-al meu am ajuns la concluzia ca peste o luna sau doua de zile voi achizitiona un set de optica pentru un telescop newtonian de 150 mm. Multa vreme acest telescop a fost cel mai bun instrument astronomic al meu. Telescopul a fost construit de mine cu indicatii date de Alin. In afara de mine prin acest telescop au observat de-a lungul anilor multi astronomi. In pagina telescop 150 mm sunt date mai multe detalii despre acest instrument, despre cum a fost construit si cateva indicatii pentru cei care vor sa construiasca asa ceva. De asemenea exista mai multe imagini cu acest instrument.
In vara anului 2008 m-am decis ca, dupa 5 ani de cand am realizat telescopul Dobson de 150 mm, sa trec mai departe si sa achizitionez un instrument mai mare si mai performant. La inceputul lunii septembrie (mai precis pe 2 septembrie 2008) am primit telescopul de tip newton pe montura dobson GSO 300 BCR. Cu o apertura de 300 mm acest telescop mi-a deschis un nou orizont in ce priveste observatiile prin instrumente. Mai multe detalii in pagina telescopului GSO 300 BCR.
La sfarsitul anului 2008, pe 6 decembrie am achizitionat si un binoclu mai mare: un Celestron SkyMaster 15x70. Detalii despre acest instrument in pagina Binoclu Celestron SkyMaster 15x70.