Draconide 2011

Curentul de meteori Draconide este un curent mai putin cunoscut, dar care este posibil ca in 2011 sa creeze o adevarat surpriza iubitorilor cerului. In ultimul secol Draconidele au produs scurte furtuni de meteori in 1933 si in 1946, dar si cateva ploi de meteori in alti cativa ani, cu aceste ocazii ZHR-ul curentului variind intre 20 si 500+.

Curentul de meteori Draconide este un curent periodic cu activitate scurta, in acest an curentul fiind activ intre 6 si 10 octombrie, cu maximul in seara zilei de 8 octombrie. Draconidele au radiantul pe teritoriul constelatiei Draco (Dragonul), nu departe de capul acestei creaturi mitologice imaginare. Se stie ca Dragonul este o constelatie circumpolara, asa ca radiantul Draconidelor se afla pe bolta cereasca intreaga noapte.

De amintit faptul ca meteorii ce apartin curentului Draconide sunt generati de particule lasate in urma pe orbita de cometa 21P/Giacobini-Zinner. O caracteristica importanta a acestor meteori este viteza mica la intrarea in atmosfera: doar 20 km/s, fapt care face ca Draconidele sa fie niste meteori deosebit de spectaculosi.

Click pt. versiunea mare a hartiiPozitia radiantului Draconidelor in 2011

Maximul Draconidelor are loc in seara zilei de sambata, 8 octombrie 2011, intre orele 19 si 24. Intervalul de timp al maximului este bine pozitionat pentru Romania, avand in vedere ca noaptea incepe in jurul orei 20. Totusi prezenta Lunii pe cer (faza 90%) va face ca multi dintre meteorii mai putin stralucitori sa nu fie observati. Predictiile realizate dau o rata zenitala orara (ZHR) cuprinsa intre 60 si 600, asta insemnand aprox. intre 1 si 10 meteori vizibili in conditii ideale intr-un minut. Se pare totusi ca va creste mult numarul meteorilor putin stralucitori, acestia fiind destul de greu de observat din cauza Lunii. Ca si o concluzie in ce priveste intensitatea Draconidelor in 2011, se poate afirma ca, daca predictiile se adeveresc in totalitate, in seara maximului se vor putea observa aprox. doar 5-25% dintre numarul prezis al meteorilor, aceasta insemnand in cel mai bun caz 1 meteor / minut. De amintit faptul ca una dintre predictii da maximul principal al Draconidelor in jurul orei 23.00 (ora Romaniei).

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor, pentru ca spectacolul cerului sa fie admirat in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie utilizate doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observarea Draconidelor va incepe chiar la lasarea serii (orele 19.30-20.00).

De precizat faptul ca in timpul maximului Draconidelor este activ si curentul Orionide (maximul pe 21 octombrie, ZHR=25). Draconidele vor fi insa usor de recunoscut dupa pozitia radiantului si viteza mica de deplasare.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) vizitati site-ul IMO: www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Perseide 2010

> Tabara Dark Skies 2010

> Geminide 2009

> Meteori in noiembrie 2009

> Orionide 2009

> Perseide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007