Eclipsa totala de Luna din 21 ianuarie 2019
In dimineata zilei de 21 ianuarie 2019 se produce o eclipsa totala de Luna, prima eclipsa de Luna din 2019 si singura totala. Eclipsa va fi vizibila din America de Nord, America de Sud, Groenlanda, Atlantic, Europa si Africa.
Din Romania eclipsa va fi vizibila la finalul noptii de 20/21 ianuarie, pana la apuslui Lunii (orele 7:40-8:21), cand eclipsa va fi inca in desfasurare. Maximul eclipsei se produce la ora 7:12, ora Romaniei. (ora de vara). Ultima eclipsa totala de Luna observabila din Romania avut loc in seara zilei de 27 iulie 2018, fiind cea mai lunga eclipsa totala de Luna din secolul 21.
![]() |
Eclipsa totala de Luna din 3 martie 2007 - (c) Patrick Chevalley |
Alegeti:
| Desfasurarea eclipsei | Sfaturi | Cratere | Eclipsa pe Glob |
Seria Saros
Eclipsa de Luna din din 21 ianuarie 2019 face parte din seria Saros 134, fiind a 27-a eclipsa din cele 72 ale seriei. In aceasta serie, eclipsa din 21 ianuarie 2019 fiind cea de-a 9-a eclipsa totala a seriei.
Diagrama de producere a eclipselor din seria Saros 134 este:
8N 10P 26T 10P 18N
Seria Saros 134 a inceput pe 1 aprilie 1550 cu o eclipsa la nordul penumbrei terestre si se va termina pe 28 mai 2830 cu o eclipsa in zona sudica a penumbrei Pamantului. Seria Saros 134 de eclipse de Luna dureaza 1280.14 ani. Mai multe detalii despre seria Saros 134 gasiti aici...
Transmisii live ale eclipsei
Puteti urmari eclipsa totala de Luna din 21 ianuarie 2019 LIVE pe Internet. In aceasta sectiune a paginii gasiti adrese unde puteti urmari eclipsa de Luna in direct, lista urmand a fi completa pe masura ce eclipsa se apropie.
timeanddate.com
Luna pe cer in noaptea eclipsei
In noaptea de 20/21 ianuarie 2019, Luna se va afla pe teritoriul constelatiei Gemini, rasarind in seara zilei de 20 ianuarie in jurul orei 16. Trecerea Lunii la meridianul local are loc in jurul miezului noptii, cand altitudinea Lunii va fi maxima pe cer: 60° deasupra orizontului sudic. Apusul Lunii se produce in jurul orei 8, cand eclipsa va fi inca in desfasurare.
In timpul eclipsei pe cer vor fi vizibile constelatiile cerului de primavara, Luna aflandu-se pe cerul vestic si indreptandu-se spre apus. Dupa ora 4:30, la sud-est, vor rasari planetele Venus si Jupiter, cele doua aflandu-se in conjunctie, distanta dintre ele fiind de aprox. 3°. In apropierea Lunii eclipsate se vor afla: roiul deschis Stupul M44 (m=+3.7) la 9° est, stelele Pollux (m = +1.4) si Castor (m = +1.5) la 10°, respectiv 14° nord-vest, Procyon (m = +0.4) la 17°sud-vest si Regulus (m = +1.40) la 28° est.
Luna trece la perigeu in seara zilei de 21 ianuarie, la ora 21:59, distanta Pamant-Luna fiind de 357344 km. Astfel in timpul eclipsei discul aparent al Lunii va fi mai mare decat de obicei, avand diametrul aparent de 33.5'
In dimineata zilei de 21 ianuarie, pe teritoriul Romaniei, Luna va apune intre orele 7:40 (Dobrogea) si 8:21 (vestul tarii).
Momentele eclipsei sunt date in tabelul de mai jos:
Momentul eclipsei |
Ora Romaniei |
Intrarea Lunii in penumbra | 04h36m29s |
Inceputul eclipsei partiale | 05h33m55s |
Inceputul eclipsei totale | 06h41m19s |
Faza maxima | 07h12m18s |
Sfarsitul eclipsei totale | 07h43m18s |
Sfarsitul eclipsei partiale | 08h50m42s |
Iesirea Lunii din penumbra | 09h48m06s |
Desfasurarea eclipsei
Eclipsa debuteaza la ora 4:36, cand Luna se va afla deja la vest, la 35° altitudine. Penumbra Pamantului va incepe sa fie vizibila pe discul lunar cam pe la ora 5. La ora 5:33 debuteaza eclipsa partiala, zona estica a discului lunar incepand sa dispara in umbra Pamantului. Luna isi continua drumul prin umbra terestra, in acelasi timp coborand spre orizont. In jurul orei 6 primele raze de lumina ale diminetii apar, incepand crepusculul. Dupa mai bine de o ora, la 6:41, incepe eclipsa totala. Discul lunar va capata o culoare rosiatica, insa nuanta sau nuantele exacte nu se pot estima. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale depinde foarte mult de starea, din acel moment, a atmosferei terestre care poate permite mai mult sau mai putin trecerea luminii rosii in interiorul conului de umbra. De-a lungul timpului au fost observate eclipse totale de Luna in care culoarea discului lunar a variat de la galben-orange, la rosu, maroniu sau chiar negru.
Maximul eclipsei are loc la ora 7:12, cand deja Luna se va afla la altitudinea de 10° deasupra orizontului vest-nord-vestic. In momentul maximului limbul sudic al discului lunar trece la 5.9' nord de centrul conului de umbra. In acelasi timp limbul nordic al Lunii va fi la 6.5' distanta de marginea umbrei Pamantului. Ca urmare, in timpul totalitatii si al maximului, discul Lunii va fi luminat diferit, zona nordica a Lunii fiind mult mai luminoasa decat zona sudica. Aspectul Lunii eclipsate poate varia odata cu trecerea timpului, de aceea se recomanda estimarea valorii Danjon a eclipsei de mai multe ori in timpul totalitatii.
Cerul este tot mai luminos datorita crepuscului de dimineata, iar Luna va cobori tot mai mult spre orizont. Eclipsa avanseaza, putand fi observata deasupra orizontului. In aceste momente se pot realiza fotografii interesante cu Luna eclipsata deasupra peisajului local. Orizontul vestic si nord-vestic cat mai coborat este foarte important acum. Luna apune in pe malul Marii Negre pe la ora 7:40 si asta in conditiile unui orizont fara niciun obstacol. Eclipsa totala se termina la ora 7:43, Luna fiind chiar la orizont. Luna incepe sa iasa incet din umbra Pamantului, dar in Romania continua sa apuna, la 8:21 apunand si in vestul extrem al tarii. De fapt vor exista zona din tara de unde se vor putea observa, cel putin teoretic, in acelasi timp Soarele rasarit si Luna eclipsata. Fenomenul poarta numele de selenelion.
Eclipsa continua si dupa apusul Lunii in Romania, la ora 8:50 Luna iesind din umbra Pamantului, astfel avand loc sfarsitul eclipsei partiale. Penumbra terestra mai ramane vizibila in zona vestica a discului lunar pana pe la ora 9:20, Luna iesind din penumbra la 9:48. Astfel se termina eclipsa de Luna din 21 ianuarie 2018, dupa 5 ore, 11 minute si 37 de secunde, de la intrarea Lunii in penumbra.
Sfaturi pentru observarea eclipsei
Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna din 21 ianuarie 2019, trebuie sa va alegeti un loc de observatie cu orizontul vestic si nord-vestic cat mai coborat. In timpul eclipsei, altitudinea Lunii deasupra orizontului va varia intre 30°-35° si 0°, iar un orizont inalt (munti, dealuri, paduri) sau obturat de copaci ori cladiri, poate impedica observarea Lunii si implicit a eclipsei. De asemenea pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din dimineata zilei de 21 ianuarie 2019 se recomanda gasirea unui loc in afara localitatilor, departe de poluarea luminoasa.
In timpul eclipsei constelatiile de primavara sunt bine plasate pentru a fi observate. Astfel pe cer vom putea admira stelele Procyon, Castor, Pollux, Capella, Regulus, Spica, Arcturus, Vega, Deneb si Altair. De asemenea la sud-est vor straluci planetele Venus si Jupiter, aflate in conjunctie.
Pentru observarea eclipsei se recomanda folosirea unui instrument de orice fel: binoclu, luneta sau telescop. De asemenea spectacolul ceresc trebuie privit si cu ochiul liber. In instrumente se vor observa detaliile fine ale fenomenului. Se recomanda grosismente cat mai mici, pentru a avea o imagine de ansamblu: 30-40x, dar se poate merge pana pe la 75x. Campul vizual obtinut in telescop trebuie sa fie macar de 50'-55' (cam 1.7-1.8 diametre aparente lunare).
Imersiunea/Emersiunea craterelor in timpul eclipsei
Pe parcursul desfasurarii eclipsei se pot determina momentele disparitiei, respectiv ale reaparitiei principalelor cratere lunare. Pentru aceasta se utilizeaza tabelul realizat de Fred Espenak care ofera momentele calculate pentru imersiunea/emersiunea craterelor. Pentru a avea timpul in ora Romaniei trebuie sa adaugate 2 ore la valorile din tabel. Momentele imersiunii/emersiunii craterelor le gasiti aici...
Observarea eclipsei pe Glob
Eclipsa totala de Luna din 21 ianuarie 2019 va fi vizibila pe Glob din America de Nord, America de Sud, Groenlanda, Atlantic, Europa si Africa.
Mai multe informatii despre aceasta eclipsa:
Fred Espenak (EclipseWise.com):
http://eclipsewise.com/oh/oh-figures/ec2019-Fig02.pdf
Timeanddate.com:
https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2019-january-21
Credits
Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.
Date despre eclipsa fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com) si de pe timeanddate.com.