Cum s-a observat eclipsa totala de Luna din 21 februarie 2008

 

Daca anul trecut, in noaptea de 3/4 martie 2007, vremea urata si norii nu au permis majoritatii astronomilor romani sa observe eclipsa totala de Luna din acea noapte, in acest an situatia a fost diferita. Chiar daca pentru o buna parte din tara prognozele nu erau deloc favorabile totusi eclipsa s-a putut observa in conditii bune din aproape toata tara.

Aceasta pagina prezinta informatii despre astronomii amatori romani si cum au observat acestia eclipsa de Luna din 21 februarie 2008. De asemenea in continuare veti putea vedea si fotografii realizate de astronomii in cauza. Sunt prezentate orasele in care astronomii amatori au iesit impreuna sa observe eclipsa si eventual, sa o arate si altora.

 

Neasteptat, cu ocazia acestei eclipse eu impreuna cu sotia mea ne-am deplasat in dupa-amiaza zilei de 20 februarie 2008 la Arad special pentru a observa eclipsa totala de Luna din noaptea urmatoare. Motivul a fost vremea rea de la Sighet si prognoza la fel de pesimista. In schimb la Arad vremea se anunta a fi buna si favorabila observarii in conditii bune a eclipsei de Luna. Astfel am observat aceasta eclipsa langa Arad, in localitatea Cicir, impreuna cu Emil si Aurica Pasculescu.

Mai multe detalii despre aceasta expeditie in viziunea sotiei mele, Claudia Hotea in articolul "Eclipsa sangera de Luna"

Puteti sa vedeti cateva fotografii ale eclipsei realizate in dimineata zilei de 21 februarie 2008 in galeria foto a eclipsei de pe AstroInfo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cativa dintre membrii Astroclubului Sighet s-au intalnit impreuna ca sa observe eclipsa de Luna in ciuda prognozei meteo nefavorabile. Este vorba despre Maria Turda, Arnold Gentz si Ghita Turda. Daca la inceputul eclipsei norii inca acopereau Luna, pe parcursul desfasurarii fazelor partiale cerul s-a inseninat iar spectacolul cosmic a putut fi observat si din nordul tarii. 

 

Echipa de astronomi, membrii ai SARM nu au dezamagit nici de data aceasta. Au fost la datorie cu instrumente optice, aparate foto si tot ce este nevoie pentru a observa si imortaliza in conditii bune un fenomen de talia unei eclipse totale de Luna. Este vorba bineinteles de Florin Marc, Atilla Soo si Raul Truta. Cei trei mureseni au realizat mai multe fotografii care pot fi vazute chiar pe pagina lor web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astronomii amatori din Turda s-au adunat in numar de 4 pentru a vedea eclipsa totala de Luna: Oana Suciu, Mihai Rusu, Mihai Cuzic si Catalin Timosca. Pe langa impresiile impartasite celorlalti astronomi despre eclipsa, acestia au realizat si mai multe o fotografii. Fotografia de mai jos, realizata de catre Mihai Cuzic prezinta Luna in eclipsa partiala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Bucuresti astronomii amatori s-au intalnit la Observatorul Astronomic. Aici au primit publicul care a venit in numar mare ca sa observe eclipsa, cu toate ca aceasta a inceput la o ora nu tocmai rezonabila. Fotografia de mai jos a fost realizata de Alex Conu si prezinta Luna in timpul eclipsei totale. Mai multe fotografii apartinand lui Alex Conu si Cristinei Tinta puteti sa vedeti chiar pe pagina lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiar daca aceasta locatie nu este din Romania, ea apare in aceasta pagina pentru ca de acolo, astronomul amator-profesionist Alin Tolea a observat si fotografiat eclipsa totala de Luna. El a aratat eclipsa publicului dar a avut timp si pentru a realiza cateva fotografii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici de aceasta data galatenii nu s-au lasat mai prejos decat restul tarii. Acolo, sub directa indrumare a celor de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii din Galati, astronomi amatori sau doar galateni pasionati de astronomie au putut sa observe in bune conditii frumosul fenomen ceresc din dimineata zilei de 21 februarie 2008. Miscarea astronomica din Galati este coordonata de domnul Tercu Jan Ovidiu care a infiintat acolo Astroclubul Calin Popovici. Puteti sa vedeti mai multe fotografii realizate in cadrul observatorului din Galati cu ocazia eclipsei de Luna chiar pe albumul lor cu fotografii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astronomii amatori care sunt studenti la Facultea de Fizica din Magurele ales sa observe eclipsa nu de departe de facultatea lor. Astfel in frunte cu Alexandru Tudorica un grup de aprox. 8 tineri si-au instalat instrumentele pe un camp si au admirat impreuna eclipsa in conditii bune. Fiind dotati cu 2 telescoape si mai multe aparate foto rezultatele nu au intarziat sa apare, ei realizand mai mult fotografii frumoase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credits

Informatiile si fotografiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorilor. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu acordul autorilor. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.




Eclipse viitoare

> Eclipsa de Soare din 1 august 2008

> Eclipsa partiala de Luna din 16 august 2008

> Eclipsa inelara de Soare din 26 ianuarie 2009

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse