Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

Eclipsa de Soare

din 13 noiembrie 2012

 

Pe 13/14 noiembrie 2012, Pamantul va experimenta o eclipsa totala de Soare. Eclipsa totala va o durata de 4 minute si 2 secunde in punctul de maxima. Umbra Lunii traverseaza zona Pacificului de sud, singurele zone de uscat ce au parte de eclipsa totala fiind cele din nordul extrem si nord-estul Australiei. Fenomenul este astfel invizibil din Romania.

Ultima eclipsa totala de Soare a avut loc in urma cu 29 de luni, pe 11 iulie 2010, eclipsa ce s-a produs tot in zona Pacificului de sud. Cateva detalii despre acea eclipsa aici...

Imaginea de mai sus prezinta maximul eclipsei observat din Auckland (ora locala 10.27), Noua Zeelanda de catre astronomul roman Danut Ionescu

 

Imagini ale eclipsei de Soare din 13/14 noiembrie 2012:

AstroInfo Facebook | Diverse colectii de fotografii si clipuri: #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 #16

Alegeti:

| Seria Saros | | Eclipsa pe Glob | | Transmisii live ale eclipsei |
| Expeditii pentru observarea eclipsei | | Credits |

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 13 noiembrie 2012 face parte din seria Saros 133, fiind a 45-a eclipsa din cele 72 ale seriei. Prima eclipsa a seriei a avut loc pe 13 iulie 1219 undeva in apropierea Cercului Polar de Nord, iar ultima se va produce pe 5 septembrie 2499 dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 133 este:

12P 6A 1H 46T 7P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Dupa eclipsa de Soare din 13 noiembrie 2012, in seria Saros 133 se mai produc inca 20 de eclipse totale.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 13 noiembrie 2012 va fi o eclipsa totala cu durata maxima de 4 minute si 2 secunde. Zona de totalitate a eclipsei traverseaza doar cateva zone de uscat aflate in nordul si nord-estul Australiei chiar la inceputul eclipsei, in rest eclipsa fiind vizibila din sudul Oceanului Pacific.   

Eclipsa totala debuteaza la ora 20.35 UT (13 noiembrie) in Teritoriul Nordic al Australiei, in zona Parcului National Gargic Ganak Barlu, chiar la rasaritul Soarelui. De precizat faptul ca in Australia este deja dimineata zilei de 14 noiembrie, dar fenomenul se produce in UT (timp universal) pe 13 noiembrie. Umbra trece rapid peste Golful Carpentaria si ajunge in Peninsula Cape York la ora 20.37 UT. Prima si singura zona populata aflata in traseul umbrei Lunii este coasta estica a Queensland-ului. Orasul Cairns se afla in banda de totalitate, la 30 km sud de linia de centralitate. De aici, observatorii vor vedea o eclipsa totala de 2 minute, la ora 20.39, Soarele fiind la doar 14 altitudine deasupra orizontului estic. Pe linia de centralitate in zona Cairns eclipsa totala va fi cu 4 secunde mai lunga.

Dupa ce va parasi teritoriul australian, umbra Lunii va plana deasupra apelor Pacificului de Sud pana la finalul eclipsei. Maximul eclipsei are loc la ora 22.11.48 UT, in Pacificul de Sud. In acest punct eclipsa totala dureaza 4 minute si 2 secunde, altitudinea Soarelui este de 68, iar latimea umbrei de 179 km. Umbra isi continua drumul spre vest, parasind suprafata Pamantului la ora 23.48 UT, la 800 km de Chile. Umbra Lunii strabate in 3.1 ore distanta de 14.500 km, acoperind 0.46% din suprafata terestra.

Eclipsa partiala este vizibila Australia, Noua Zeelanda, Pacificul de Sud, sudul Americii de Sud si zone ale Antarcticii.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi totala si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps ( Xavier M. Jubier)

Alte detalii despre aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak ( Nasa):

Diagrama eclipsei totale de Soare din 13 noiembrie 2012

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de iarna a Romaniei = UT + 2 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

Sunteti invitati sa observati eclipsa totala de Soare din 13 noiembrie 2012 live pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa si indepartata eclipsa de Soare (in paranteza este data locatia de unde se transmite eclipsa):

Tourism Tropical North Queensland (Australia, Cairns)

SLOOH ! (Australia, Cairns)

 

Expeditii pentru observarea eclipsei

Eclipsa totala de Soare din 13/14 noiembrie 2012 va fi observata si de catre astronomi romani care se deplaseaza in Australia pentru vedea acest frumos si rar fenomen astronomic.

Una dintre expeditii, intitulata Eclipser I, este organizata de revista Stiinta si Tehnica si presupune, pe langa observarea eclipsei de la sol din apropierea orasului Cairns, si lansarea unui balon in stratosfera care sa fie la altitudinea de 25-30 km chiar in momentele in care umbra Lunii va trece prin zona, creand eclipsa totala. Mai multe detalii despre aceasta expeditie pe site-ul revistei Stiinta si Tehnica aici...

Noutati si fotografii in premiera vor fi disponibile aici, pe AstroInfo, pe pagina AstroInfo pe Facebook, dar si pe site-ul revistei Stiinta si Tehnica.

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 28 noiembrie 2012

> Eclipsa partiala de Luna din 25 aprilie 2013

> Eclipsa inelara de Soare din 10 mai 2013

 

Imaginea AstroInfo

Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna 2011 - 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse