Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

AstroInfo organizeaza Maratonul Messier 2012

    Astronomul amator Sorin Hotea, autorul site-ului AstroInfo, provoaca astronomii amatori romani sa participe la Maratonul Messier 2012. Incepand cu anul 2004, prof. Sorin Hotea a organizat acest eveniment in Romania, evenimentul ajungand la editia a IX-a. Rezultatele au existat si acest lucru ar trebui sa ii incurajeze pe pontentialii participanti la maraton. Manifestarea face parte din proiectul international Maratonul Messier. Detalii la adresa: http://seds.org/messier/xtra/marathon/mm2012.html.

Mai jos gasiti toate informatiile necesare realizarii Maratonului Messier 2012

| Rezultate | | Participanti | | Perioada | | Locul |

| Instrumentul | | Materiale | | Indicatii | | Inscriere | | Istoric |

Rezultate concurs

    In aceasta sectiune a paginii vor fi publicate rezultatele Maratonului Messier 2012. Pentru rezultatele maratonului din 2011 vizitati pagina evenimentului aici...

 

Participanti la maratonul Messier 2012 si rezultate

Nr.

Numele

Localitatea

Instrument

Data

Nr. de obiecte observate

1. Hudin Lucian Cluj Napoca 180 mm f/5 24/25 martie  
2. Iosif Alin Sighet Dobson 150 mm f/5 23/24 martie  
3. Raul Truta Bistrita 400 mm f/4.5 GOTO 24/25 martie  
4. Bogdan Galben Bistrita 400 mm f/4.5 GOTO 24/25 martie  

Nota: pentru inscriere citeste aici...

 

Perioada

Perioada optima pentru realizarea maratonului Messier variaza de la an la an in functie de momentul in care se produce Luna Noua. In 2012 perioada recomandata pentru realizarea maratonului Messier este 16-30 martie (Luna Noua in 22 martie). Astfel in perioada amintita avem weekendul 24-25 martie pozitionat cel mai bine, dar si 17-18 martie este o varianta de luat in calcul. Oricum, noaptea maratonului este strict alegerea fiecarui participant in parte in functie de conditiile meteo, posibilitati si alte aspecte, perioada in care se poate realiza Maratonul fiind 1 martie - 10 aprilie 2012. Interferenta Lunii poate reduce numarul obiectelor observate, totusi important e ca observatiile sa fie facute intreaga noapte.

 

Locul

Pentru efectuarea maratonului este necesara alegerea unui loc bun de observatii. Acesta implica un cer cat mai negru (fara poluare luminoasa) si orizont cu altitudine joasa (in special inspre vest, sud si est). Undeva in afara orasului, pe camp sau pe deal este perfect. Trebuie tinut cont ca orizontul trebuie sa fie neaparat liber pentru observarea obiectelor care apun imediat dupa lasarea intunericului sau rasar cu putin timp inainte de finalul noptii.

 

Instrumentul

Majoritatea obiectelor Messier se pot vedea cu un binoclu. Pentru maraton este nevoie insa de un instrument montat pe un suport (trepied, montura). Un refractor de 80 mm sau un telescop de 114 mm este suficient. Se pot folosi si binocluri de 80 mm (recomandabil 11x80, 15x80 sau 20x80), dar puse pe trepied. Ocularele trebuie pregatite din timp. Pentru roiuri deschise, nebuloase difuze si galaxii folositi grosismente mici (30-50x) si oculare cu camp mare, iar pentru nebuloasele planetare si roiurile globulare cresteti grosismentul (80-120x). De fapt este recomandat sa se foloseasca, dupa posibilitati, oculare cu camp aparent cat mai mare. Astfel, in instrument campul vizual va fi mai mare si obiectele mai usor de observat. Nu trebuie uitat faptul ca este o cursa contra cronometru.

 

Materiale ajutatoare

In primul rand aveti nevoie de un atlas (Sky Atlas 2000, Star Guide, Uranometria, etc). Apoi aveti nevoie de lista cu toate obiectele Messier in ordinea in care acestea trebuie observati. Gasiti aceasta lista in anexa fisei de participare la Maraton. Este important sa respectati ordinea. Daca nu faceti aceasta s-ar putea sa ratati observarea unor obiecte. Lista imprimata trebuie luata la observatii si completata in original. Lista contine: nr. de ordine al observarii in maraton, nr. M al obiectului, nr. NGC, constelatia, magnitudinea, dimensiunea in minute de arc ('), tipul obiectului, gradul de dificultate al obiectului, numele propriu, o coloana in care sa notati ora si o coloana pt. numarul de ordine al observarii. Gradul de dificultate este: E=usor, M=mediu, D=dificil; E/M/D - pt un instrument 7x50, E2/M2/D2 - pentru un instrument 11x80. In penultima coloana treceti ora la care ati vazut obiectul. In ultima coloana scrieti numarul de ordine al obiectului observat (pentru primul obiect pe care il vedeti scrieti 1, pentru al 15-lea scrieti 15 si asa mai departe). In acest fel veti stii tot timpul cate obiecte ati observat la un moment dat. Lista cu obiectele Messier in ordinea observarii o gasiti ca anexa la fisa de participare.

Mai aveti nevoie de un creion/pix (mai bine le luati pe amandoua pentru orice eventualitate) pentru notarea pe lista obiectele observate si ora cu precizie de minut precum si o lanterna rosie.

Pentru ca e vorba de o noapte intreaga de observatii la inceputul primaverii trebuie sa va imbracati gros, sa aveti ceva mancare la voi si ceva pe care sa stati. 

 

Indicatii

Decideti din timp noaptea in care vreti sa faceti maratonul. In noptile senine premergatoare antrenati-va observand cat mai multe obiecte Messier. Cautati un loc cat mai bun pentru maraton. Pregatiti din timp tot ceea ce aveti nevoie pentru marea provocare. In ziua maratonului deplasati-va la locul unde veti face observatiile inca de la apusul Soarelui (ora 18.30).

Instalati instrumentul, incercati toate ocularele. Pregatiti atlasul, lista cu obiecte, creionul/pixul, lanterna rosie, mancarea si scaunul. Relaxati-va, priviti apusul Soarelui. Pana apar primele obiecte de observat priviti prin telescop planetela Jupiter. Pe la ora 19.30-20.00 incepeti sa observati obiectele Messier mai stralucitoare ce apar inca in crepuscul: M45, M44, M42, M31. Odata cu apropierea inceputului noptii identificati zonele in care se afla obiectele ce stau sa apuna. Incercati sa le observati cat mai repede. Fiecare minut conteaza. Dupa ce ati vazut toate obiectele critice ce apun repede, treceti in ordinea de pe lista. Incercati sa observati toate obiectele vizibile pe cer si dupa aceea sa le asteptati numai pe cele ce rasar. Aveti nevoie de timp pentru obiectele joase din Sagittarius. Dimineata fiti pe faza pentru observarea obiectelor ce rasar chiar inainte de crepuscul. Chiar daca pierdeti unele obiecte nu fiti dezamagiti. Nu uitati deviza maratonului: cat mai multe obiecte Messier observate ! Ideal este sa observati toate cele 110 obiecte (109 la noi in tara). Insa intentia conteaza. Important este sa va dati toata silinta la observatii.

De precizat faptul ca in noaptea de 24/25 martie 2012, pe teritoriul Romaniei se trece la ora oficiala de vara, ora 3 a zilei de 25 martie devenind ora 4 (UT + 3 ore in loc de UT + 2).

 

Participare

Ca sa luati parte la Maratonul Messier 2012 trebuie mai intai sa va inscrieti. Pentru aceasta trimiteti un e-mail la adresa sorin@astro-info.ro care sa aiba la subiect Maratonul Messier 2012, iar mesajul sa contina cateva informatii: numele, localitatea, noaptea programata pt. maraton, locul maratonului, instrumentul (diametrul, F:D), alte informatii - daca folosesti montura GOTO sau observi cu alti astronomi, etc.. Trimiteti acest mesaj cat mai curand si veti fi trecuti pe aceasta pagina.

Dupa realizarea maratonului rezultatul obtinut (nr. de obiecte observate, noaptea observatiilor - in caz ca nu coincide cu cea propusa, etc.) se trimite cat mai urgent la adresa sorin@astro-info.ro pentru a putea fi publicate pe aceasta pagina si pentru realizarea unui clasament cat mai rapid.

Mult succes si cer senin !

 

Istoric

    Orice astronom, fie el amator sau profesionist, are de-a face cu obiectele deep-sky. In aceasta categorie sunt cuprinse in general urmatoarele tipuri de obiecte: galaxiile, nebuloasele si roiurile de stele. Vrei nu vrei ajungi sa observi dso-uri (deep sky objects). La urma urmei sunt cele mai fascinante obiecte ce pot fi observate de catre amatori si nu numai.

   Inca din timpuri stravechi dso-urile au atras privirile oamenilor fiindca erau diferite de stele. Aceste pete cetoase erau niste repere pe bolta cereasca. Inca dinaintea erei noastre se cunoasteau norii lui Magellan, galaxia M31 din Andromeda, roiul dublu din Perseu si Pleiadele. Odata cu inventarea lunetei si a telescopului astronomic numarul dso-urilor crestea continuu. De asemenea instrumentele astronomice au crescut si numarul cometelor ce se observau. In secolele XVII-XVIII multi astronomi amatori isi petreaceau noptile sub cerul liber cu un telescop pentru a descoperi o pata cetoasa "miscatoare", adica o cometa. Un astfel de astronom a fost si Charles Messier. El insa a observat ca pe cer sunt mai multe pete cetoase care nu se misca. Acestea erau deep-sky-urile. El s-a hotarat sa faca un catalog cu obiectele astea care nu erau comete care sa il ajute in identificarea unei noi comete. Folosind un telescop de 200 mm a inceput sa caute pe cer deep-sky-uri pentru a le nota coordonatele. Impreuna cu alti prieteni astronomi in cele din urma au incheiat catalogul lui Messier. Peste ani acest catalog a devenit celebru el continand cele mai frumoase si stralucitoare galaxii, roiuri stelare si nebuloase. Unele obiecte sunt celebre cum ar fi galaxia din Andromeda, nebuloasa din Orion, Pleiadele sau M13 din Hercules.

   Obiectele din catalogul Messier sunt distribuite aleator pe cer. Exista 110 obiecte in catalog dar acestea nu sunt cele mai stralucitoare 110 obiecte de pe cer. Sunt dso-uri mai stralucitoare ca cele din catalogul Messier. Totusi observarea M-urilor este o datorie a tuturor iubitorilor cerului. Aceasta activitate se desfasoara in general fara a fi organizata prea mult. Astroclubul Bucuresti a organizat un proiect observational cu denumirea Clubul Messier. Acesta promoveaza observarea in detaliu a M-urilor. O alta activitate organizata pentru observarea obiectelor lui Messier este Maratonul Messier care propune observarea tuturor obiectelor din catalogul Messier intr-o singura noapte. Perioada din an cand se poate face aceasta este luna martie cand Soarele se afla intr-o zona fara M-uri.

Maratoane trecute

Adrese utile