Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

Maratonul Messier

    Site-ul AstroInfo provoaca astronomii amatori romani sa participe in fiecare an la Maratonul Messier, evenimentul observational organizat in fiecare inceput de primavara care presupune observarea, pe parcursul unei singure nopti, de la apus la rasarit, a unui numar cat mai mare de obiecte din catalogul Messier sau chiar toate, daca este posibil.

Mai jos gasiti toate informatiile necesare realizarii Maratonului Messier

Inscriere Maraton Messier 2016

| Perioada | | Locul | | Instrumentul |

| Materiale | | Indicatii | | Concurs | | Istoric |

 

 

 Perioada

Perioada optima pentru realizarea maratonului Messier variaza de la an la an in functie de momentul in care se produce Luna Noua. In 2016 avem Luna Noua pe 9 martie si 7 aprilie, astfel ca sunt doua perioade in care se poate incerca realizarea maratonului: prima este 11-13 martie, iar cea de-a doua 1-3 aprilie. Avand in vedere ca este vorba despre observatii astronomice pe parcursul intregii nopti, perioadele amintite sunt in weekend, insa, in functie de disponibilitati (conditii meteo, posibilitati, etc), maratonul poate fi facut oricand in perioada 1 martie - 10 aprilie, dar trebuie tinut cont de faptul ca prezenta Lunii pe cer poate reduce numarul obiectelor observate.

De precizat faptul ca in prima perioada (11-13 martie) va fi foarte dificil sau chiar imposibil de observat roiul globular M30, in in cea de-a doua (1-3 aprilie) galaxiile M74 si M77.

 

 Locul

Pentru efectuarea maratonului este necesara alegerea unui loc bun de observatii. Acesta implica un cer cat mai negru (fara poluare luminoasa) si orizont cu altitudine joasa (in special inspre vest, sud si est). Undeva in afara orasului, pe camp sau pe deal este perfect. Trebuie tinut cont ca orizontul trebuie sa fie neaparat liber pentru observarea obiectelor care apun imediat dupa lasarea intunericului sau rasar cu putin timp inainte de finalul noptii.

 

 Instrumentul

Majoritatea obiectelor Messier se pot vedea cu un binoclu. Pentru maraton este nevoie insa de un instrument montat pe un suport (trepied, montura). Un refractor de 80 mm sau un telescop de 114 mm este suficient. Se pot folosi si binocluri de 70-80 mm (recomandabil 11x80, 15x80 sau 20x80), dar puse pe trepied. Ocularele trebuie pregatite din timp. Pentru roiuri deschise, nebuloase difuze si galaxii, folositi grosismente mici (30-50x) si oculare cu camp mare, iar pentru nebuloasele planetare si roiurile globulare cresteti grosismentul (80-120x). De fapt este recomandat sa se foloseasca, dupa posibilitati, oculare cu camp aparent cat mai mare. Astfel, in instrument campul vizual va fi mai mare si obiectele mai usor de observat. Nu trebuie uitat faptul ca este o cursa contra cronometru.

 

 Materiale ajutatoare

In primul rand aveti nevoie de un atlas (Sky Atlas 2000, Star Guide, Uranometria, etc). Apoi aveti nevoie de lista cu toate obiectele Messier in ordinea in care acestea trebuie observati. Gasiti aceasta lista in anexa fisei de participare la Maraton. Este important sa respectati ordinea. Daca nu faceti aceasta, s-ar putea sa ratati observarea unor obiecte. Lista imprimata trebuie luata la observatii si completata in original. Lista contine: nr. de ordine al observarii in maraton, nr. M al obiectului, nr. NGC, constelatia, magnitudinea, dimensiunea in minute de arc ('), tipul obiectului, gradul de dificultate al obiectului, numele propriu, o coloana in care sa notati ora si o coloana pt. numarul de ordine al observarii. Gradul de dificultate este: E=usor, M=mediu, D=dificil; E/M/D - pt un instrument 7x50, E2/M2/D2 - pentru un instrument 11x80. In penultima coloana treceti ora la care ati vazut obiectul. In ultima coloana scrieti numarul de ordine al obiectului observat (pentru primul obiect pe care il vedeti scrieti 1, pentru al 15-lea scrieti 15 si asa mai departe). In acest fel veti stii tot timpul cate obiecte ati observat la un moment dat. Lista cu obiectele Messier in ordinea observarii o gasiti ca anexa la fisa de participare.

Mai aveti nevoie de un creion/pix (mai bine le luati pe amandoua pentru orice eventualitate) pentru a nota pe lista obiectele observate si ora cu precizie de minut precum si o lanterna rosie.

Pentru ca e vorba de o noapte intreaga de observatii la inceputul primaverii trebuie sa va imbracati gros, sa aveti mancare la voi si ceva pe care sa stati. 

 

 Indicatii

Decideti din timp noaptea in care vreti sa faceti maratonul. In noptile senine premergatoare antrenati-va observand cat mai multe obiecte Messier. Cautati un loc cat mai bun pentru maraton. Pregatiti din timp tot ceea ce aveti nevoie pentru marea provocare. In ziua maratonului deplasati-va la locul unde veti face observatiile inca de la apusul Soarelui (ora 18.30, respectiv  ora 19.30, dupa trecerea la ora de vara).

Instalati instrumentul, incercati toate ocularele. Pregatiti atlasul, lista cu obiecte, creionul/pixul, lanterna rosie, mancarea si scaunul. Relaxati-va, priviti apusul Soarelui. Pana apar primele obiecte de observat priviti prin telescop planetela Jupiter. Pe la ora 19.30-20.00 incepeti sa observati obiectele Messier mai stralucitoare ce apar inca in crepuscul: M45, M44, M42, M31. Odata cu apropierea inceputului noptii identificati zonele in care se afla obiectele ce stau sa apuna. Incercati sa le observati cat mai repede. Fiecare minut conteaza. Dupa ce ati vazut toate obiectele critice ce apun repede, treceti in ordinea de pe lista. Incercati sa observati toate obiectele vizibile pe cer si dupa aceea sa le asteptati numai pe cele ce rasar. Aveti nevoie de timp pentru obiectele joase din Sagittarius. Dimineata fiti pe faza pentru observarea obiectelor ce rasar chiar inainte de crepuscul. Chiar daca pierdeti unele obiecte nu fiti dezamagiti. Nu uitati deviza maratonului: cat mai multe obiecte Messier observate ! Ideal este sa observati toate cele 110 obiecte (109 la noi in tara). Insa intentia conteaza. Important este sa va dati toata silinta la observatii.

 

 Concurs

Si in acest an, site-ul AstroInfo in colaborare cu Astroclubul Borealis Cluj-Napoca si Astromagazin organizeaza un concurs cu ocazia maratonului Messier. Ca sa participati la Maratonul Messier trebuie sa va inscrieti, utilizand formularul de aici...

Dupa realizarea maratonului, fisa de participare completata (nr. de obiecte observate, noaptea observatiilor - in caz ca nu coincide cu cea propusa, etc.) se trimite (scanata) la adresa astroinfo.ro@gmail.com pentru a putea fi publicate rezultatele pe aceasta pagina si pentru realizarea unui clasament cat mai rapid. Primii clasati vor fi premiati.

Mult succes si cer senin !

 

 Istoric

    Orice astronom, fie el amator sau profesionist, are de-a face cu obiectele deep-sky. In aceasta categorie sunt cuprinse in general urmatoarele tipuri de obiecte: galaxiile, nebuloasele si roiurile de stele. Vrei nu vrei ajungi sa observi dso-uri (deep sky objects). La urma urmei sunt cele mai fascinante obiecte ce pot fi observate de catre amatori si nu numai.

   Inca din timpuri stravechi dso-urile au atras privirile oamenilor fiindca erau diferite de stele. Aceste pete cetoase erau niste repere pe bolta cereasca. Inca dinaintea erei noastre se cunoasteau norii lui Magellan, galaxia M31 din Andromeda, roiul dublu din Perseu si Pleiadele. Odata cu inventarea lunetei si a telescopului astronomic numarul dso-urilor crestea continuu. De asemenea instrumentele astronomice au crescut si numarul cometelor ce se observau. In secolele XVII-XVIII multi astronomi amatori isi petreaceau noptile sub cerul liber cu un telescop pentru a descoperi o pata cetoasa "miscatoare", adica o cometa. Un astfel de astronom a fost si Charles Messier. El insa a observat ca pe cer sunt mai multe pete cetoase care nu se misca. Acestea erau deep-sky-urile. El s-a hotarat sa faca un catalog cu obiectele astea care nu erau comete care sa il ajute in identificarea unei noi comete. Folosind un telescop de 200 mm a inceput sa caute pe cer deep-sky-uri pentru a le nota coordonatele. Impreuna cu alti prieteni astronomi in cele din urma au incheiat catalogul lui Messier. Peste ani acest catalog a devenit celebru el continand cele mai frumoase si stralucitoare galaxii, roiuri stelare si nebuloase. Unele obiecte sunt celebre cum ar fi galaxia din Andromeda, nebuloasa din Orion, Pleiadele sau M13 din Hercules.

   Obiectele din catalogul Messier sunt distribuite aleator pe cer. Exista 110 obiecte in catalog dar acestea nu sunt cele mai stralucitoare 110 obiecte de pe cer. Sunt dso-uri mai stralucitoare ca cele din catalogul Messier. Totusi observarea M-urilor este o datorie a tuturor iubitorilor cerului. Aceasta activitate se desfasoara in general fara a fi organizata prea mult. Astroclubul Bucuresti a organizat un proiect observational cu denumirea Clubul Messier. Acesta promoveaza observarea in detaliu a M-urilor. O alta activitate organizata pentru observarea obiectelor lui Messier este Maratonul Messier care propune observarea tuturor obiectelor din catalogul Messier intr-o singura noapte. Perioada din an cand se poate face aceasta este luna martie cand Soarele se afla intr-o zona fara M-uri.

Maratoane trecute

Adrese utile