Asa fura Realitatea TV !!!

In dimineata zilei de joi, 21 februarie 2008 a avut loc o eclipsa de Luna. Eclipsele sunt fenomene pe care le astept cu mult timp inainte de a avea loc. Dar nu astept degeaba. Pentru fiecare eclipsa importanta realizez diferite materiale care sa informeze detaliat astronomii si publicul larg despre fenomenul in cauza. Materialele sunt pagini web pe site-ul meu, AstroInfo si articole aparute in diferite publicatii.

Eclipsa de Luna din 21 februarie 2008, pe langa toata bucuria ce mi-a adus-o, mi-a adus si tristete din cauza unui furt de informatii pe fata de pe site-ul meu. Pana in prezent am incercat sa semnalez situatia celor in cauza (Realitatea TV) dar fara succes. Se pare ca domnii de la Realitatea TV cred ca isi permit sa isi asimileze informatii care nu le apartin si n-au nici bunul simt sa raspunda sesizarilor. In cele ce urmeaza vreau sa descriu toata povestea furtului de informatii cu care m-am confruntat din partea celor de la Realitatea TV.

    In dimineata zilei de 20 februarie 2008 am fost informat de aparitia unui material despre eclipsa de Luna pe realitatea.net. Deschid linkul si recunosc informatiile din articol fiiind copiate foarte fidel de pe site-ul meu de la adresa

http://www.astroclubul.org/sorin/eclipse/LE2008Feb21T.html
 

    Este vorba de pagina eclipsei totale de Luna din 21 februarie 2008.


    Raman stupefiat cand vad ca s-a folosit metoda super "profesionala" copy/paste. A se vedea cum am gresit pe site numele Groenlanda (Groenldanda) si cum aparea si apare in articol. Dar cea mai mare problema este urmatoarea: informatiile de pe site-ul meu imi apartin. Mai mult, pe pagina eclipsei am precizat:
 

"Credits
 

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala."
 

    Iar in articol numele meu sau adresa paginii mele nu apar nicaieri. Ba mai mult sursa articolului este Realitatea TV. Aceasta inseamna furt !!! Realitatea TV a fost atentionata de situatia aparuta de catre Danut Ionescu, astronom roman din Noua Zeelanda iar in aceeasi zi, 20 februarie 2008 la ora 12.04 articolul in cauza a fost modificat usor. Cele doua variante ale articolului le gasiti mai jos.

Articol Realitatea - varianta 1 - 20 februarie 2008, ora 08.46

Articol Realitatea - varianta 2 - 20 februarie 2008, ora 12.04

    Daca verificati asemanarea informatiilor din aceste articole cu pagina eclipsei de Luna veti descoperi ca asemanarea este izbitoare, ba mai mult s-a copiat cuvant cu cuvant (mai ales in prima varianta). In a doua versiune in articol a fost introdus un link catre Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" cu toate ca ei s-au "inspirat" din alta parte. Ma intreb, chiar asa greu era sa puna acolo sursa reala de informare?

    Am incercat sa rezolv problema si sambata, 23 februarie 2008, ora 11.17 am trimis un mesaj celor de la Realitatea in care semnalam problema. Bineinteles ca nu am primit nici un raspuns. Nici macar atat !

    Precizez ca pentru a publica informatii de pe site-ul meu n-am avut pretentii financiare si nici macar sa mi se ceara permisiunea. Doar sa fie precizate numele autorului si sursa. Nu cred ca am avut pretentii mari. Acum insa am fost furat si problema trebuie rezolvata intr-un fel sau altul. Daca credeti ca am dreptate va rog sa trimiteti mai departe acest material si eventual sa imi exprimati parerea dumneavoastra printr-un e-mail. De asemenea puteti sa va exprimati parerea si direct celor de la Realitatea la adresa office@realitatea.net.

Cu respect,

prof. Sorin Hotea