Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

Eclipsa de Soare

din 20 martie 2015

 

    Prima eclipsa a anului 2015 are loc vineri, 20 martie, fiind vorba despre o eclipsa totala de Soare vizibila din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa partiala fiind observabila din Europa, nordul Africii si vestul Asiei. Fenomenul este observabil de pe teritoriul Romaniei.

Eclipsa totala de Soare din 20 martie 2015 observata de Catalin Beldea din avion, de deasupra nordului Oceanului Atlantic

Imagini cu eclipsa de Soare din 20 martie 2015 realizate de diferiti astronomi (AstroInfo Facebook) | Clipuri video: #1 #2 #3 #4 #5

Alegeti:

| Seria Saros | | Eclipsa pe Glob | | Transmisii live ale eclipsei |
| Eclipsa in Romania | | Observatii publice |
| Expeditii pentru observarea eclipsei |
| Sfaturi pentru observarea eclipsei | | Credits |

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 face parte din seria Saros 120, fiind cea de-a 61-a eclipsa din cele 71 ale seriei. Prima eclipsa a seriei a avut loc pe 27 mai 933 undeva in zona polara sudica, iar ultima se va produce pe 7 iulie 2195 dincolo de Cercul Polar de Nord. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 120 este:

7P 25A 4H 26T 9P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Eclipsa din 20 martie 2015 este penultima eclipsa totala din cele 26 ale seriei Saros 120, ultima eclipsa totala producandu-se pe 30 martie 2033.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este prima eclipsa a anului, fiind o eclipsa totala vizibila din zona nordica a Oceanului Atlantic. Eclipsa partiala este vizibila din zonele acoperite de penumbra Lunii: Europa, nordul Africii si vestul Asiei.

Diagrama eclipsei totale de Soare din 20 martie 2015

Eclipsa totala incepe la ora 9:13 UT, la aprox. 700 km sud de Groenlanda, umbra Lunii deplasandu-se la inceput spre est, iar apoi spre nord. Islanda nu are parte de eclipsa totala, umbra lunara trecand la doar 70 km est de insula. Primul contact al umbrei cu uscatul are loc in Insulele Feroe. In capitala Torshavn eclipsa totala se produce la ora 9:41 UT si dureaza 2 minute, Soarele fiind la 19 deasupra orizontului. Maximul eclipsei are loc la ora 9:46:47 UT, la 260 km nord de Insulele Feroe, in acest punct eclipsa totala durand 2 minute si 47 de secunde, altitudinea Soarelui fiind de 19, iar latimea benzii de totalitate 463 km. Eclipsa isi continua drumul spre nord, ajungand la Svalbard, un arhipelag de insule norvegiene situat la jumatatea distantei dintre Norvegia si Polul Nord. In orasul Longyearbyen, capitala Svalbard situat pe insula Spitsbergen, eclipsa totala se produce la ora 10:11 UT, are durata de 2 minute si 27 de secunde, Soarele coborand deja la 11 altitudine. Drumul umbrei Lunii continua spre nord pana la ora 10:18 UT cand aceasta paraseste suprafata terestra chiar la Polul Nord.

Umbra Lunii strabate in 1.1 ore un drum lung de 5.800 km, acoperind 0.51% din suprafata terestra. Datorita geometriei acestei eclipse, lungimea drumului umbrei este mult mai mica, dar suprafata acoperita de umbra e mult mai mare decat de obicei. De precizat si faptul ca latimea benzii de totalitate este foarte mare, variind intre 406 si 487 de km.

Eclipsa partiala este vizibila din Islanda, Groenlanda, Europa, nordul Africii si vestul Asiei.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi totala si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps ( Xavier M. Jubier)

Alte detalii despre aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Timpul legal roman (ora oficiala folosita iarna in Romania) = UT + 2 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

Sunteti invitati sa observati eclipsa totala de Soare din 20 martie 2015 live pe Internet. Pe masura ce linkurile de livestream vor fi facute publice, le vom publica in aceasta sectiune a paginii.

 Slooh (Insulele Feroe) | Virtual Telescope

 

Eclipsa in Romania

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsa de Soare vizibila din Romania pana in anul 2022 si eclipsa cu cea mai mare magnitudine pana in 2027. De fapt urmatoarea eclipsa vizibila din Romania, dupa eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mica eclipsa partiala care se va produce pe 21 iunie 2020, adica peste 5 ani.

Eclipsa debuteaza in vestul tarii la ora 10:40, penumbra Lunii deplasandu-se de la vest la est - nord-est. La ora 10:56 eclipsa este in desfasurare in intreaga tara. Fenomenul este in desfasurare pe cerul sud-sud-estic, la altitudinea de aprox. 40. Maximul eclipsei se produce in jurul orei 11:55, valoarea exact depinzand de locatia observatorului. Magnitudinea eclipsei la maxim va fi cuprinsa intre 0.49 (49%) in sud-estul tarii si 0.63 (63%) in nord-vest. In Bucuresti maximul eclipsei se produce la ora 11:56. Soarele se va afla al altitudinea de 45, magnitudinea eclipsei fiind de 0.53 (53%), iar obscuratia (suprafata eclipsata a Soarelui) de 0.43 (43%). Dupa maxim, eclipsa continua, Luna eliberand incet discul solar. Ultimul contact al eclipsei are loc in vestul tarii la ora 13.00, iar in est si nord-est la 13.10.

Nota: - Harta prezinta izocronele inceputului si sfarsitului eclipsei. Izocronele sunt liniile care unesc punctele de pe suprafata terestra in care fazele eclipsei au loc in acelasi timp. De exemplu izocronele inceputului eclipsei sunt liniile care unesc punctele unde eclipsa incepe in acelasi timp. Langa izocrone este trecut timpul la care acestea au loc.

Animatia urmatoare prezinta modul de desfasurare al eclipsei de Soare din 20 martie 2015, asa cum va putea fi ea vazuta din Bucuresti. Animatia a fost generata in coordonate alt-azimutale si aspectul Soarelui eclipsat este exact cum se va vedea eclipsa din 20 martie. Eclipsa variaza aproximativ la fel in intreaga tara (diferentele sunt neglijabile la scara animatiei).

Animatia eclipsei de Soare din 20 martie 2015 vazuta din Bucuresti

    Formularul de mai jos prezinta circumstantele locale ale eclipsei de Soare din 20 martie 2015 pentru municipiile Romaniei, dar si pentru mari orase europene din tari unde exista un numar mare de romani. Se alege localitatea, iar in tabelul de mai jos apar urmatoarele date: coordonatele geografice (longitudinea si latitudinea in grade si minute) si datele pentru primul contact, maximul eclipsei si ultimul contact (ora in timp legal roman sau timpul oficial in cazul capitalelor europene, unghiul de pozitie si altitudinea Soarelui in acel moment). Pentru maximul eclipsei este data si magnitudinea eclipsei, adica fractiunea de diametru solar acoperit de Luna, iar pentru a obtine procente valoarea magnitudinii trebuie inmultita cu 100 (ex. 0.750 este echivalent cu 75.0%). Unghiul de pozitie se masoara din nordul discului solar (0) prin est (90). Celelalte puncte cardinale au valorile: sud - 180 si vest - 270.

 

Alege orasul:

Evenimente publice organizate pentru observarea eclipsei de Soare din 20 martie 2015:

Alba Iulia  Baia Mare  Barlad  Bistrita  Bucuresti  Bumbesti Jiu  Cluj Napoca  Sfantu Gheorghe  Sighetu-Marmatiei  Targoviste  Timisoara

Expeditii pentru observarea eclipsei

Eclipsa totala de Soare din 20 martie 2015 va fi observata si de astronomul roman Catalin Beldea. Acesta va participa la o expeditie de observare a eclipsei din avion denumita EFLIGHT 2015. Va vom tine la curent cu observatiile lui Catalin, pe masura ce acestea vor ajunge la noi.

Noutati si fotografii in premiera vor fi disponibile aici, pe AstroInfo, pe pagina AstroInfo pe Facebook.

 

Sfaturi pentru observarea eclipsei

    Pentru ca este vorba despre observarea Soarelui, trebuie precizate cateva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantitati de lumina. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze daunatoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui si a eclipselor de Soare. Pentru achizitionarea de ochelari de eclipsa, filtre sau telescoape solare, vizitati site-ul Astromagazin.ro.

    Atentie !!! Nu incercati sa observati eclipsa cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru cateva secunde, puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva a vederii !

    Pentru observarea in detaliu a eclipsei se recomanda folosirea unui instrument astronomic. Si aici se utilizeaza filtru in FATA obiectivului. In cazul in care vor exista pete pe discul solar in timpul eclipsei, se poate urmari evolutia pozitiei Lunii fata de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizeaza timpi scurti de expunere si de asemenea FILTRU in fata obiectivului aparatului de fotografiat.

    Pentru observarea in conditii optime a eclipsei de Soare, in cazul in care nu aveti un filtru adecvat sau nu detineti un instrument astronomic, contactati un club de astronomie sau astronomi amatori din localitatea dvs. Cu siguranta acestia vor organiza observatii publice pentru observarea eclipsei de Soare. Daca nu stiti de existenta astronomilor amatori in localitatea dvs., vizitati portalul astronomiei romanesti: www.astroclubul.org, unde gasiti informatii despre toate institutiile si organizatiile astronomice din Romania. Detalii despre evenimentele organizate in tara si in strainatate, dar si alte informatii in timp real gasiti pe evenimentul Eclipsa de Soare de pe Facebook.

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa au fost preluate de la Fred Espenak (http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html ).

 


 

Link-uri importante

> AstroInfo Facebook

> Eclipsa de Soare (eveniment Facebook)

> Observatii publice pentru observarea eclipsei de Soare

 

Eclipse viitoare

> Eclipsa totala de Luna din 4 aprilie 2015

> Eclipsa partiala de Soare din 13 septembrie 2015

> Eclipsa totala de Luna din 28 septembrie 2015

 

Imaginea AstroInfo

Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna 2011 - 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

> Lista eclipselor de Soare vizibile din Romania pana in anul 2100 disponibila aici

> Lista eclipselor de Luna vizibile din Romania pana in anul 2100 disponibila aici

 

Observatii eclipse

> Eclipsa partiala de Soare din 23 octombrie 2014

> Eclipsa totala de Luna din 8 octombrie 2014

> Eclipsa inelara de Soare din 29 aprilie 2014

> Eclipsa totala de Luna din 15 aprilie 2014

> Eclipsa hibrid de Soare din 3 noiembrie 2013

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 18 octombrie 2013

> Eclipsa partiala de Luna din 25 aprilie 2013

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 28 noiembrie 2012

> Eclipsa totala de Soare din 13 noiembrie 2012

> Tranzitul lui Venus din 5/6 iunie 2012

> Eclipsa inelara de Soare din 20 mai 2012

> Eclipsa totala de Luna din 10 decembrie 2011

> Eclipsa totale de Luna din 15 iunie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iunie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 4 ianuarie 2011

> Eclipsa totala de Luna din 21 decembrie 2010

> Cum s-a vazut eclipsa de Soare pe atolul Hao

> Eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010

> Eclipsa partiala de Luna din 26 iunie 2010

> Eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010

> Eclipsa partiala de Luna din 31 decembrie 2009

> Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

> Eclipsa inelara de Soare din 26 ianuarie 2009

> Review - eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008

> Eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008

> Review al eclipsei de Soare din 1 august 2008
> Eclipsa de Soare din 1 august 2008

> Asa fura Realitatea TV !!!

> Eclipsa sangera de Luna (21.02.2008)

> Cum s-a observat eclipsa totala de Luna din 21 februarie 2008

> Eclipsa totala de Luna din 21 februarie 2008

> Eclipsa inelara de Soare din 7 februarie 2008

> Eclipsa partiala de Soare din 11 septembrie 2007

> Eclipsa partiala de Soare din 19 martie 2007

> Observarea eclipsei de Luna din 3 martie 2007

> Eclipsa totala de Luna din 3/4 martie 2007