Eclipsa de Soare din 1 iunie 2011

Miercuri, 1 iunie 2011 va avea loc o eclipsa partiala de Soare. Aceasta este a doua eclipsa partiala de Soare din anul 2011, prima avand loc pe 4 ianuarie. Spre deosebire de eclipsa din 4 ianuarie, eclipsa de Soare din 1 iunie nu va fi vizibila de pe teritoriul Romaniei, ci se va putea observa din nord-estul Asiei, nordul Americii de Nord, Groenlanda, Oceanul Arctic si nordul extrem al Europei.

Imaginea de mai sus este o captura din transmisia live realizata de astronomul Catalin Beldea. Imaginea prezinta maximul eclipsei din locatia echipei Stiinta si Tehnica.

Galeria foto a eclipsei de Soare din 1 iunie 2011 - ęSpaceWeather.com

Imagini realizate de Catalin Beldea

Galeria foto a eclipsei pe Stiinta si Tehnica (capturi)

 

Alegeti:

| Transmisii live ale eclipsei | | Seria Saros | | Eclipsa pe Glob |

 

Transmisii live ale eclipsei

Puteti sa observati eclipsa de Soare din 1 iunie 2011 in direct pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa eclipsa de Soare:

Stiinta si Tehnica (Finlanda)

Astro Viten (Norvegia)

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 1 iunie 2011 face parte din seria Saros 118, fiind a 68-a din cele 72 eclipse ale seriei. Saros 118 a debutat pe 24 mai 803 cu o eclipsa partiala in zona Antarcticii si se va finaliza pe 15 iulie 2083 cu o mica eclipsa partiala in zona arctica. Seria are urmatoarea diagrama de producere a eclipselor:

8P 40T 2H 15A 7P

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 1 iunie 2011 debuteaza la ora 19.25 UT pe coasta estica a Chinei. Maximul eclipsei se produce in Oceanul Arctica la ora 21.16 UT, moment in care eclipsa are magnitudinea de 0.601. Penumbra Lunii paraseste suprafata terestra la ora 23.06 UT in apropiere de Newfoundland (Canada).

Eclipsa partiala de Soare nu se produce in zone foarte locuite, insa este foarte interesanta datorita modului in care penumbra Lunii trece peste suprafata terestra. Eclipsa se produce in zona Polului Nord, nu cu mult timp inainte de solstitiul de vara, iar din acest motiv anumite zone vor avea parte de eclipsa de Soare la miezul noptii. Este vorba aici despre zonele nordice ale Norvegiei, Suediei si Finlandei, unde Soarele va fi eclipsat la miezul noptii la doar 1-2 grade deasupra orizontului nordic. Aceasta situatie este deosebit de interesanta.

Astronomul roman Catalin Beldea impreuna cu o echipa a revistei Stiinta si Tehnica se vor deplasa in nordul Finlandei pentru a observa si fotografia eclipsa partiala de Soare la miezul noptii. Este posibil ca echipa romaneasca sa incerce o transmisiune live a fenomenului pe site-ul www.stiintasitehnica.com. Informatii si fotografii realizate de astronomul roman in nordul Finlandei vor fi publicate pe AstroInfo.

Circumstantele locale ale eclipsei in cateva localitati din Asia, America de Nord si Europa le gasiti pe site-ul NASA aici...

Mai multe detalii gasiti in diagrama realizata de Fred Espenak aici...

Nota: au fost folosite unele informatii si diagrame de pe site-ul oficial NASA a lui Fred Espenak: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html

 

 

Eclipse viitoare

> Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iulie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 25 noiembrie 2011

 

Imaginea AstroInfo

Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse