Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa Partiala de Soare din 4 ianuarie 2011

 

    Marti, 4 ianuarie 2011, Pamantul va experimenta o eclipsa partiala de Soare. Eclipsa va fi interesanta pentru Europa, pentru ca in dimineata zilei de 4 ianuarie, Soarele va fi eclipsat in proportie de 70-80%. De asemenea, eclipsa va fi una dintre cele mai mari eclipse de Soare care se produc in Romania in urmatorii 20 ani. O eclipsa de Soare cu magnitudine mai mare se va produce pe teritoriul Romaniei, abia pe 1 iunie 2030 !

Imaginea eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011 - ora 10.50 - Vadu Izei (Maramures)

Imagini ale eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011

Galeria foto a eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011 - SpaceWeather.com

AstroClick - 2011 – eclipsa de inceput de an

 

Alegeti:

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011 face parte din seria Saros 151, fiind a 14-a eclipsa din cele 72 ale seriei. Prima eclipsa a acestei serii a avut loc pe 14 august 1776 in apropierea Cercului Polar de Nord, iar ultima se va produce pe 1 octombrie 3056 dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 151 este:

18P 6A 1H 39T 13P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Dupa eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011, in cadru seriei se vor mai produce inca 4 eclipsa partiale, prima eclipsa centrala fiind eclipsa inelara din 11 martie 2119.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011 va fi o eclipsa partiala de Soare cu magnitudinea maxima de 0.8576. Penumbra Lunii va acoperi Europa, nordul Africii si centrul si vestul Asiei. 

Eclipsa debuteaza in nordul Algeriei, odata cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafata terestra la ora 6.40 UT. Penumbra Lunii acopera imediat vestul Europei chiar la rasaritul Soarelui, fenomenul fiind foarte spectaculos - rasaritul sau apusul Soarelui in eclipsa producandu-se destul de rar pentru un loc anume.

Maximul eclipsei se produce in nordul Suediei la ora 8.50 UT. Aici magnitudinea eclipsei va fi de 0.858, Soarele fiind chiar pe orizont. Eclipsa va putea fi observata in conditii excelente din numeroase locatii importante: Madrid (0.576), Londra (0.747), Paris (0.732), Conpenhaga (0.826), Roma (0.696), Viena (0.706), Budapesta (0.778), Bucuresti (0.753), Atena (0.674), Istanbul (0.713), Cairo (0.551), Ierusalim (0.574), Teheran (0.507).

Eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011 se termina odata cu apusul Soarelui in centrul Rusiei, Kazakhstan, Mongolia si nord-vestul Chinei. Ultimul contact al penumbrei lunare cu Pamantul si implicit finalul fenomenului are loc la ora 11.01 UT.

Pentru predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps ( Xavier M. Jubier)

Alte detalii despre aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak ( Nasa):

Diagrama eclipsei partiale de Soare din 4 ianuarie 2011

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de iarna a Romaniei = UT + 2 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

In caz de vreme nefavorabila, puteti sa observati eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011 in direct pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa eclipsa de Soare:

Observatorul Astronomic Galati

Bareket observatory

Khwarizmi Science Society (Umair Asim) (Pakistan)

Astronomy Live

Saros Group (Canary Islands)

Israel Astronomy Society at Givatayim Observatory (Israel)

University of Barcelona Department of Astronomy and Meteorology (Spain)

BBC Stargazing Live (England)

Peter Grego's Cosmic Backyard (England)

Thomas Geilke (Germany)

Astronomical Association of Sabadell (Spain)

Montsec Astronomical Park (Spain)

Astronomical Society of Lleida (Spain)

 

 

Eclipsa in Romania

Eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011 este principala eclipsa de Soare din Romania din perioada 2010-2026, fiind eclipsa cu cea mai mare magnitudine (0.753, Bucuresti). Eclipsa debuteaza in jurul orei 9.03 in sud-vestul tarii, penumbra Lunii deplasandu-se spre nord-est. La ora 9.14 eclipsa a inceput in intreaga tara. Fenomenul avanseaza incet deasupra orizontul sud-estic. Maximul se produce in jurul orei 10.30. In functie de pozitia geografica maximul se produce mai devreme sau mai tarziu de aceasta ora. Magnitudinea eclipsei la maxim pe teritoriul Romaniei este cuprinsa intre 0.740 (74%) in sud si 0.79 (79%) in nord. Capitala va avea parte de o eclipsa de magnitudine 0.753 (75.3%) la ora 10.35. Dupa momentul maximului eclipsa isi continua cursul, Luna eliberand incet discul Soarelui. Sfarsitul eclipsei se produce incepand cu ora 12.00 in vestul tarii, urmand ca la ora 12.16 penumbra Lunii sa paraseasca si estul extrem al tarii noastre (Dobrogea), cu aceasta terminandu-se in Romania eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011.

Click pentru versiunea mare a hartii

Harta eclipsei in Romania

Nota: - Harta prezinta izocronele inceputului si sfarsitului eclipsei. Izocronele sunt liniile care unesc punctele de pe suprafata terestra in care fazele eclipsei au loc in acelasi timp. De exemplu izocronele inceputului eclipsei sunt liniile care unesc punctele unde eclipsa incepe in acelasi timp. Langa izocrone este trecut timpul la care acestea au loc.

Animatia urmatoare prezinta modul de desfasurare al eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011 asa cum va putea fi ea vazuta din Bucuresti. Animatia a fost generata in coordonate alt-azimutale si aspectul Soarelui eclipsat este exact cum se va vedea eclipsa pe 4 ianuarie. Eclipsa variaza aproximativ la fel in intreaga tara (diferentele sunt neglijabile la scara animatiei).


 

Animatia eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011 vazuta din Bucuresti

Formularul de mai jos prezinta circumstantele locale ale eclipsei de Soare din 4 ianuarie 2011 pentru municipiile Romaniei. Se alege localitatea, iar in tabelul de mai jos apar urmatoarele date: coordonatele geografice (longitudinea si latitudinea in grade si minute) si datele pentru primul contact, maximul eclipsei si ultimul contact (ora in timp oficial de vara, unghiul de pozitie si altitudinea Soarelui in acel moment). Pentru maximul eclipsei este data si magnitudinea eclipsei, adica fractiunea de diametru solar acoperit de Luna, iar pentru a obtine procente valoarea magnitudinii trebuie inmultita cu 100 (ex. 0.750 este echivalent cu 75.0%). Unghiul de pozitie se masoara din nordul discului solar (0) prin est (90). Celelalte puncte cardinale au valorile: sud - 180 si vest - 270.

Alege orasul:

 

Sfaturi pentru observarea eclipsei

    Pentru ca este vorba despre observarea Soarelui, trebuie precizate cateva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care nu permit trecerea decat a unei mici cantitati de lumina. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze daunatoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui si a eclipselor de Soare.

    Atentie !!! Nu incercat sa observati eclipsa cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru cateva secunde, puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva a vederii !

    Pentru observarea in detaliu a eclipsei se recomanda folosirea unui instrument astronomic. Si aici se utilizeaza filtru in FATA obiectivului. In cazul in care vor exista pete pe discul solar in timpul eclipsei, se poate urmari evolutia pozitiei Lunii fata de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizeaza timpi scurti de expunere si de asemenea FILTRU in fata obiectivului aparatului de fotografiat.

    Pentru observarea in conditii optime a eclipsei de Soare, in cazul in care nu aveti un filtru adecvat sau nu detineti un instrument astronomic, va recomand sa contactati un club de astronomie sau astronomi amatori din localitatea dvs. Cu siguranta acestia vor organiza observatii publice pentru observarea eclipsei de Soare. Daca nu stiti de existenta astronomilor amatori in localitatea dvs. va invit sa vizitati portalul astronomiei romanesti: www.astroclubul.org, unde gasiti informatii despre toate institutiile si organizatiile astronomice din Romania.

 

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iunie 2011

> Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iulie 2011

 

IZA

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse