Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 vazuta din Pacific

 

Duminica, 11 iulie 2010, a avut loc un fenomen astronomic important: eclipsa totala de Soare a anului. Din nefericire fenomenul s-a produs intr-o zona greu accesibila si foarte izolata: sudul Oceanului Pacific. Doar cateva petice de uscat s-au bucurat de umbra Lunii si de frumusetea eclipsei totale. Mai multe detalii despre eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 pe pagina dedicata fenomenului pe AstroInfo.

Faza maxima a eclipsei ( Catalin Beldea)

Nu multi au fost cei care au putut sa observe eclipsa de duminica. Datorita distantei mari si a locurilor greu accesibile, chiar si astronomii au cam lipsit de la acest fenomen. Totusi cativa mai curajosi au reusit sa strabata distante mari pentru a ajunge pe insule sau pe atoli din Pacificul de Sud ca sa observe frumosul fenomen ceresc. Printre norocosi s-a aflat si un roman: Catalin Beldea. Astronomul bucurestean este vechi colaborator al site-ului AstroInfo si pe langa astrofotografie, este pasionat si de observarea eclipselor. Astfel, Catalin a observat eclipsele totale de Soare din 1999, 2006 si 2008. In 2009, Catalin s-a aflat in locul potrivit (China) pentru a vedea cea mai lunga eclipsa totala de Soare a secolului XXI, dar vremea nu a fost de partea lui. Situatia a fost diferita anul acesta, cand Catalin Beldea vazut si a fotografiat cea de-a patra eclipsa totala de Soare.

Catalin s-a deplasat in Pacificul de Sud, pe atolul Hao, pentru a vedea eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010. Mai multe detalii despre expeditia lui Catalin pe pagina dedicata pe AstroInfo.

Imediat dupa eclipsa, Catalin a scris site-ului AstroInfo cateva impresii si a trimis cateva fotografii de o valoare deosebita:

"Vremea pe atolul Hao e precum ruleta ruseasca. Acum e senin, peste 20 de minute poate sa ploua. Asa s-a intamplat si pe 11 iulie. Am avut cer senin ca lacrima de la rasaritul Soarelui pana cu 20 de minute inainte de eclipsa, deci mai bine de 2 ore. Habar nu am cum si de unde au aparut nori grei care au traversat atolul exact in timpul totalitatii. Dupa 20 de minute de la totalitate cerul era senin lacrima si a ramas asa pana seara. Chiar si asa au fost cateva sparturi in nori si am reusit, schimband continuu setarile camerei foto, sa surprind cateva imagini bune. Nu am vazut stele sau planete in timpul totalitatii pentru ca am fost preocupat cu setarile. Cu ochiul liber cred ca am vazut cam 1-1.5 minute de totalitate. Nu a scazut temperatura, de altfel ma asteptam la asta, pentru ca aici conditiile sunt altele: noaptea de exemplu temperatura coboara cu doar 4-5 grade. A fost poate cea mai luminoasa eclipsa vazuta de mine. Atunci cand iesea din nori am vazut cromosfera mult mai subtire ca in 2008, s-ar putea si din cauza ca in Siberia era mult praf si nisip in atmosfera.

Pentru ca nu se putea fara surprize, nu mi-a mers montura. Cred ca a prins nisip pentru ca nu a vrut sa pornesca timp de vreo 2 ore. Dupa ce am suflat de m-au lasat plamanii ca sa scot nisipul si-a revenit, chiar cu 2-3 minute inainte de totalitate, dupa ce 2 ore m-am chinuit sa tin Soarele in camp din altitudine si azimut. La 3 km nord de mine au stat cei de la NASA si au avut parte de o zona perfect senina acolo. Desi initial trebuia sa observ si eu de acolo, m-am incapatanat sa observ eclipsa cu un grup de japonezi din locatia de unde am si fost. Dar, asta e, nu stiam cum o sa fie.
"

Si acum cateva imagini (pentru dimensiunea originala a imaginilor - click pe poza; Catalin Beldea):

Astronomul Catalin Beldea a reusit sa se deplaseze in Pacificul de Sud si sa observe eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010 cu ajutorul Samsung Mobile Romania:

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorilor. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa totala de Luna din 21 decembrie 2010

> Eclipsa partiala de Soare din 4 ianuarie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iunie 2011

 

IZA

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse