Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010

 

Duminica, 11 iulie 2010 Pamantul va experimenta o eclipsa totala de Soare. Eclipsa va fi una cu durata destul de lunga - 5 minute si 22 de secunde in punctul eclipsei maxime. Din nefericire, umbra Lunii traverseaza zona Pacificului de sud, doar cateva locatii de uscat avand parte de eclipsa totala. Fenomenul este astfel invizibil din Romania.

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 va fi urmata de o alta eclipsa totala de Soare abia dupa 29 de luni, pe 13 noiembrie 2012.

Imagini ale eclipsei de Soare si impresii trimise de Catalin Beldea, de pe atolul Hao din Pacificul de Sud

Alegeti:

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 face parte din seria Saros 146, fiind a 27-a eclipsa din cele 76 ale seriei. Prima eclipsa a seriei a avut loc pe 19 septembrie 1541 undeva in apropierea Cercului Polar de Sud, iar ultima se va produce pe 29 decembrie 2893 dincolo de Cercul Polar de Nord. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 146 este:

22P 13T 4H 24A 13P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 este a cea de-a 5-a eclipsa totala a seriei.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 11 iulie 2010 va fi o eclipsa totala cu durata de  5 minute si 20 secunde. Zona de totalitate a eclipsei traverseaza foarte putine zone de uscat (Insulele Cook, Insulele Pastelui, zona sudica a Chile si Argentina), marea majoritate a traseului umbrei Lunii fiind peste Oceanul Pacific de sud.   

Eclipsa totala debuteaza in sudul Pacificului la ora 18.15 UT si isi incepe drumul spre nord-est. Prima zona de uscat intalnita de umbra Lunii este Mangaia (Insulele Cook) unde eclipsa totala dureaza 3m18s si Soarele este la 14 deasupra orizontului. Coasta sudica a Polineziei Franceze se afla la doar 20 km nord de drumul umbrei, experimentand o eclipsa partiala mare de 0.996 magnitudine la ora 18.28 UT.

Maximul eclipsei se produce in Pacificul de Sud la ora 19.33.31 UT. In acest moment durata totalitatii ajunge la 5m20s, Soarele la altitudinea de 47, iar latimea drumului umbrei la 259 km.

Eclipsa isi continua traseul si la ora 20.11 UT intalneste Insula Pastelui unde in capitala Hanga Roa, totalitatea dureaza 4m41s, Soarele coborand deja la 40 altitudine. Urmatorii 3700 km din drumul umbrei Lunii sunt lipsiti de uscat, urmand ca la 20.49 UT, eclipsa totala sa ajunga in sfarsit pe continentul sud-american: zona sudica a Chile. Umbra trece rapid in Argentina unde Soarele eclipsa se va afla la doar 1 deasupra orizontului, iar eclipsa va dura 2m47s. Sansele de cer senin sunt destul de mici in aceasta zona a muntilor Anzi, fiind miezul iernii.

Umbra Lunii paraseste suprafata terestra pe teritoriul Argentinei la ora 20.52 UT. Pe parcursul drumului de 2 ore si 37 de minute umbra a parcurs 11.100 km (0.48% din suprafata Pamantului).

Fazele partiale ale eclipsei de Soare din 11 ianuarie 2010 se vor vedea din sudul Oceanului Pacific si sudul Americii de Sud.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi inelara si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps ( Xavier M. Jubier)

Alte detalii despre aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak ( Nasa):

Diagrama eclipsei totale de Soare din 11 iulie 2010

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de vara a Romaniei = UT + 3 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

Va invit sa observati eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010 live pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa si indepartata eclipsa de Soare (in paranteza este data locatia de unde se transmite eclipsa):

Live! Universe

Saros.org (Tatakoto)

MiC Paris (Insula Pastelui)

Shelios 2010 (Insula Pastelui)
 

Expeditii pentru observarea eclipsei

Eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010 se produce in zone foarte indepartate si izolate. Cu toate acestea exista o expeditia romaneasca pentru observarea acestui frumos fenomen. Astronomul bucurestean Catalin Beldea se deplaseaza in sudul Oceanului Pacific, pe atolul Hao. Toate detaliile despre aceasta expeditie pe pagina dedicata pe AstroInfo.

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa totala de Luna din 21 decembrie 2010

> Eclipsa partiala de Soare din 4 ianuarie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iunie 2011

 

IZA

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse