Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010

 

Vineri, 15 ianuarie 2010 se va produce o eclipsa inelara de Soare. Aceasta va fi cea mai lunga eclipsa inelara din intreg mileniu 3, in punctul maxima eclipsa inelara durand 11 minute si 8 secunde. Urmatoarea eclipsa inelara mai lunga decat cea din 15 ianuarie 2010 se va produce abia pe 23 decembrie 3043.

Imagini ale eclipsei de Soare din 15 ianuarie 2010 (©SpaceWeather.com)

Alegeti:

 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010 face parte din seria Saros 141, fiind a 23-a eclipsa din cele 70 ale seriei. Prima eclipsa a seriei a avut loc pe 19 mai 1613 undeva in apropierea Cercului Polar de Nord, iar ultima se va produce pe 13 iunie 2857 dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 141 este:

7P 41A 22P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010 este a cea de-a 16-a eclipsa inelara a seriei.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010 va fi o eclipsa inelara cu durata neobisnuit de mare - 11 minute si 8 secunde. Este cea mai lunga eclipsa inelara din mileniul al 3-lea si va fi depasita abia in anul 3043. Zona de centralitate a eclipsei nu traverseaza foarte multe zone mari de uscat, dar zonele traversate sunt deosebit de populate.   

Eclipsa de inelara de Soare din 15 ianuarie 2010, debuteaza la ora 4.05 UT cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafata terestra, undeva in centrul continentului african. Penumbra incepe sa acopere incet Africa, iar la ora 5.14 UT, in vestul Republicii Centrafricane, debuteaza eclipsa inelara - pata de umbra a Lunii atinge suprafata Pamantului. Astfel incepe o cursa nebuna spre est a eclipsei inelare ce va dura aproape 4 ore. Chiar de la inceputul eclipsei, dimensiunile benzii de inelaritate sunt neobisnuit de mari. Umbra trece prin Uganda, Kenya si sudul Somaliei, iar pe linia centrala durata eclipsei creste de la 7 la 9 minute. La ora 5.40 UT, eclipsa paraseste uscatul si umbra Lunii ajunge in Oceanul Indian. Pentru doua ore, umbra strabate Oceanul Indian de la vest la est-nord-est.

Maximul eclipsei are loc in ocean, la ora 7.06.33 UT, cand magnitudinea eclipsei devine 0.9190. In acest punct cateva caracteristici ale eclipsei sunt maxime: durata - 11m08s, axa mare a umbrei - 333 km si altitudinea Soarelui pe cer - 66°. Eclipsa calatoreste in continuare pe apa si intalneste in final zone de uscat - Insulele Maldive - la ora 7.26 UT. Capitala insulelor - Male este orasul care are parte de cea mai lunga eclipsa inelara - 10m45s.

La 7.51 UT, eclipsa ajunge pe continentul asiatic, linia de centralitate trecand printre sudul extrem al Indiei si nordul Sri Lankai, zone unde eclipsa dureaza 10 minute si 15 secunde. Dupa ce trece rapid peste Golful Bengal, umbra Lunii ajunge la ora 8.33 UT in Burma. Aici durata eclipsei scade la 8 minute si 48 de secunde si altitudinea Soarelui la 34°. Din Burma eclipsa trece in China la ora 8.41 UT. Umbra traverseaza si muntii Himalaya. In provincia chineza Chongqing eclipsa dureaza 7m50s, in timp ce Soarele a coborat spre apus, fiind la doar 15° deasupra orizontului vestic. Viteza umbrei este in continua crestere si durata in descrestere in timp ce eclipsa trece peste zone din provinciile Shaanxi si Hubei. In cele din urma umbra Lunii ajunge in Peninsula Shandong unde la ora 8.59 UT, paraseste suprafata terestra si eclipsa inelara ia sfarsit. Pe malul Marii Galbene, la apusul Soarelui, eclipsa inelara dureaza peste 7 minute. Eclipsa partiala continua in Asia pana la ora 10.07 UT, cand si penumbra Lunii paraseste suprafata terestra, iar eclipsa de Soare din 15 ianuarie 2010 ia sfarsit.

Fazele partiale ale eclipsei de Soare din 15 ianuarie 2010 se vor vedea din Africa (fara zona de nord-vest), estul extrem al Europei, Asia (fara zona nord-estica) si Oceanul Indian.

In timpul drumului sau de 3 ore si 45 de minute, umbra Lunii strabate o banda de aprox. 12.900 km care acopera 0.87% din suprafata Pamantului.

Harta alaturata arata traseul umbrei Lunii pe suprafata terestra si zona care va fi acoperita de penumbra. Pentru versiunea mare a hartii dati click pe harta alaturata. Harta a fost generata cu Google Earth.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi inelara si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps (© Xavier M. Jubier)

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de iarna a Romaniei = UT + 2 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

Va invit sa observati eclipsa inelara de Soare din 15 ianuarie 2010 live pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa si lunga eclipsa de Soare (in paranteza este data locatia de unde se transmite eclipsa):

Initative of SPACE (Varkala, India)

Maldives Science Society (Insulele Maldive)

SkyLK (Sri Lanka)

Sonnenfinsternis.org: (Insulele Maldive)

Nota: - odata cu apropierea zilei eclipsei noi adrese vor fi adaugate aici. Daca vrei sa observi eclipsa inelara pe internet viziteaza aceasta pagina inainte si in timpul eclipsei.

 

Eclipsa in Romania

In Romania se vor observa doar fazele partiale ale acestei eclipse. De mentionat faptul ca magnitudinea eclipsei va fi mica pe teritoriul Romaniei: intre 11% (sud-vest) si 6% (nord-est). Eclipsa va debuta odata cu rasaritul Soarelui (aprox. ora 8) si va durata aproximativ 50 de minute. De remarcat totusi faptul ca eclipsa va fi clar vizibila prin instrumente dotate cu filtre si chiar cu ochiul liber (prin ochelari de eclipsa).

Animatia urmatoare prezinta modul de desfasurare al eclipsei de Soare din 15 ianuarie 2010, asa cum va putea fi ea vazuta din Bucuresti. Animatia a fost generata in coordonate alt-azimutale si aspectul Soarelui eclipsat este exact asa cum se va vedea in dimineata zilei de 15 ianuarie. Eclipsa decurge aproximativ la fel in intreaga tara (diferentele sunt neglijabile la scara animatiei).

Formularul de mai jos prezinta circumstantele locale ale eclipsei de Soare din 15 ianuarie 2010, pentru cateva dintre principalele orase ale Romaniei. Se alege localitatea, iar in tabelul de mai jos apar urmatoarele date: coordonatele geografice (longitudinea si latitudinea in grade si minute), momentul rasaritului, maximul eclipsei si ultimul contact (ora in timp oficial de iarna, unghiul de pozitie si altitudinea Soarelui in acel moment). Pentru maximul eclipsei este data si magnitudinea eclipsei, adica fractiunea de diametru solar acoperit de Luna, iar pentru a obtine procente valoarea magnitudinii trebuie inmultita cu 100 (ex. 0.240 este echivalent cu 24.0%). Unghiul de pozitie se masoara din nordul discului solar (0°) prin est (90°). Celelalte puncte cardinale au valorile: sud - 180° si vest - 270°.

Alege orasul:

 

Sfaturi pentru observarea eclipsei

Pentru ca este vorba de observarea Soarelui trebuie precizate cateva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care nu permit trecerea decat a unei mici cantitati de lumina. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze daunatoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui si a eclipsei din 1 august 2008. Daca vreti sa achizitionati un kit pentru realizarea ochelarilor de eclipsa vizitati site-ul Astromagazin.ro

    Atentie !!! Nu incercat sa observati eclipsa cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati pentru cateva secunde puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva e vederii !

Pentru observarea in detaliu a eclipsei se recomanda folosirea unui instrument astronomic. Si aici se utilizeaza filtru in FATA obiectivului. In cazul in care vor exista pete pe discul solar in timpul eclipsei se poate urma evolutia pozitiei Lunii fata de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizeaza timpi scurti de expunere si de asemenea FILTRU in fata obiectivului aparatului de fotografiat.

Pentru observarea in conditii optime a eclipsei de Soare, in cazul in care nu aveti un filtru adecvat, sau nu detineti un instrument astronomic va recomand sa contactati un club de astronomie sau astronomi amatori din localitatea dvs. Este posibil ca acestia sa organizeze observatii publice pentru observarea eclipsei de Soare. Daca nu stiti de existenta astronomilor amatori in localitatea dvs. va rog sa imi scrieti un e-mail si daca pot, va ajut.

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa partiala de Luna din 26 iunie 2010

> Eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010

> Eclipsa totala de Luna din 21 decembrie 2010

 

IZA

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse