Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009

 

Miercuri, 22 iulie 2009 va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2009: o eclipsa totala de Soare. Din nefericire nici aceasta eclipsa nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa de Soare din 22 iulie este foarte importanta pentru ca va fi cea mai lunga eclipsa de Soare din secolul XXI. Durata totalitatii in punctul maxim al eclipsei va fi de 6 minute si 39 de secunde. Pata de umbra a Lunii va atinge Pamantul in Marea Arabiei iar apoi va strabate Asia de sud-est trecand prin tari ca India si China. In aceasta pagina gasiti informatii despre acest fenomen astronomic deosebit al anului 2009.

Alegeti:

Eclipsa totala de Soare din 1 august 2008 - (c) Catalin Beldea
 

Seria Saros

Eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 face parte din seria Saros cu numarul 136. Aceasta serie a inceput pe 14 iunie 1360 cu o eclipsa partiala foarte mica in zona polara sudica. Ultima eclipsa a seriei va avea loc in apropierea cercului polar de nord pe 30 iulie 2622. Diagrama de producere a eclipselor de Soare in seria Saros 136 este:

8P 6A 6H 44T 7P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 este al 37-lea membru al seriei Saros 136, fiind a 17-a eclipsa totala. Dupa aceasta eclipsa in cadrul seriei se vor mai produce inca 27 de eclipse totale. Urmatoarele doua eclipse ale seriei vor fi foarte importante pentru ca se vor produce in zone accesibile iar durata totalitatii va depasi 6 minute. Eclipsa totala din 2 august 2027 reprezinta o mare oportunitate pentru toti europenii in viata care vor sa vada o eclipsa totala foarte lunga (durata totalitatii mai mare 6 minute), pentru ca umbra Lunii va trece razant prin sudul Spaniei si nordul Africii. Maximul eclipsei (6m23s) va avea loc in Egipt. Urmatoarea eclipsa din 12 august 2045 va trece prin zona centrala a SUA si aici din nou durata totalitatii va depasi 6 minute.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 va fi cu siguranta eclipsa totala a secolului XXI. Avand durata de 6 minute si 39 de secunde in punctul maxim si trecand prin zona populate ale Asiei de sud-est, fenomenul este si cel mai important eveniment astronomic al anului 2009. Din nefericire eclipsa nu se va putea vedea deloc in Romania.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi totala si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 debuteaza la ora 23.58 UT (21 iulie) cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafata terestra undeva in sudul Iranului.

Umbra Lunii atinge Pamantul la ora 00.53 UT (22 iulie) in golful indian Khambhat, foarte aproape de uscat la rasaritul Soarelui. Banda de totalitate este foarte lata pentru ca Luna va trece la perigeu (distanta minima Luna-Pamant) cu doar cateva ore inainte de inceputul eclipsei. Imediat umbra Lunii acopera zone mari de uscat ale Indiei ce contin orase ca Surat, Indore, Bhopal, Varanasi si Pata iar durata totalitatii pe linia de centralitate ajunge la 4 minute. Inainte de a ajunge in China la ora 01.05 UT, umbra trece rapid peste teritorii apartinand Bhutan, Nepal, Bangladesh si Burma (Myanmar). Calatorind prin China catre est, eclipsa totala ajunge la durata de 5 minute in provincia Sichuan. Orase ca Chengdu, Chongqing, Wuhan si Hangzhou au parte de eclipsa totala. La ora 01.35 UT umbra Lunii se apropie de coasta si implicit de cel mai oras al Chinei - Shanghai cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori. In Shanghai eclipsa se produce la 01.39 UT si totalitatea dureaza 5 minute, orasul nefiind pe linia de centralitate. Aceasta se afla la 70 km sud si eclipsa totala dureaza 5m55s. La 01.40 UT umbra lunara paraseste uscatul, trecand peste Marea Chinei de Est si peste insulele japoneze Ryukyu si Iwo Jima.

Eclipsa maxima are loc in sudul Oceanului Pacific la ora 02.35.19 UT. Durata eclipsei totale este maxima: 6 minute si 39 de secunde. De asemenea Soarele se afla pe cer la altitudinea maxima de 86, foarte aproape de zenit iar banda de totalitate are latimea de 258 de km. Restul drumului umbrei nu intalneste portiuni de importante de uscat, doar cateva insule minuscule apartinand Insulelor Marshall si Kiribati. Eclipsa totala se sfarseste la 04.18 UT cand umbra Lunii paraseste suprafata Pamantului dupa 3.4 ore de drum. Banda de totalitate totalizeaza 15.200 de km acoperind 0.71% din suprafata terestra. Eclipsa continua pana la ora 05.12 UT cand si penumbra Lunii are ultimul contact cu Pamantul in sudul Pacificului.

Alte informatii despre aceasta eclipsa gasiti in diagrama eclipsei realizata de Fred Espenak.

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de vara a Romaniei = UT + 3 ore.

 

Transmisii live ale eclipsei

Va invit sa observati eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 live pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa eclipsa de Soare (in paranteza este data locatia de unde se transmite eclipsa):

University of North Dakota - SEMS (Wuhan, China)

Live ! Eclipse 2009 (Japonia)

Taiwan Webcast Group (China)

Grupo Saros (Wuhan, China)

Eclipse City (Shanghai, China)

 

Nota: eclipsa totala se va produce in Asia de Sud-Est intre orele 3.53 si 4.40 (ora oficiala de vara a Romaniei) !!!

Expeditii pentru observarea eclipsei totale

Eclipsa de Soare din 22 august 2009 prezinta interes pentru vanatorii de eclipse. Fiind cea mai lunga eclipsa totala de Soare a secolului XXI, nu putini sunt astronomii care vor merge sa observe eclipsa din zona de centralitate. Si din Romania vor fi cativa astronomi dar si astro-turisti, care vor incerca sa vada eclipsa. 

Zonele optime pentru observarea eclipsei totale in estul Chinei, in zona Shanghai. Totusi sansele de vreme bune sunt destul de discutabile si vom vedea daca cei care vor face efortul sa ajunga in locul potrivit la timpul potrivit pentru a vedea eclipsa vor avea noroc.

Echipa condusa de Catalin Beldea se va deplasa in China in zona de totalitate. Ca optiuni de observare echipa are in vedere doua posibilitati: Jinshanwei - o locatie din sudul Shanghai-ului si orasul Wuhan. Astronomii se vor hotari asupra locului exact de observare a eclipsei pe 21 iulie 2009. Conditiile meteo existente atunci vor oferi mult mai multe detalii despre starea cerului in timpul eclipsei in China. Catalin a promis ca va face tot posibilul sa trimita site-ului AstroInfo fotografii ale eclipsei chiar in ziua eclipsei, imediat dupa terminarea fenomenului.

Urez succes echipei lui Catalin, cer senin si voi reveni cu detalii pe masura ce acestea vor fi disponibile !

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Eclipse viitoare

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 6 august 2009

> Eclipsa partiala de Luna din 31 decembrie 2009

> Eclipsa inelara de Soare din 15 ianuarie 2010

 

IZA

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse