Eclipsa de Soare din 26 ianuarie 2009

 

In ziua de 26 ianuarie 2009 va avea loc o eclipsa inelara de Soare. Chiar daca aceasta eclipsa nu va fi vizibila din Romania, AstroInfo va pune la dispozitie linkuri unde veti putea observa live eclipsa si informatii despre acest prim fenomen astronomic important al anului 2009.

Galeria foto a eclipsei pe SpaceWeather

Imagini din Anyer - Java realizate de Jay Pasachoff

Solar Eclipse 26 Jan 2009 Wordpress Gallery

Solar Astronomy 2009 Flickr

Fotografii realizate de Xavier Jubier

Imagini ale eclipsei capturate de pe Internet (thanks to Daniel Fischer)

Articol despre cum s-a vazut eclipsa in Indonezia in The Jakarta Post

Alegeti:

| Transmisii live ale eclipsei | | Seria Saros | | Eclipsa pe Glob |
| Expeditii pentru observarea eclipsei inelare | | Credits |

Eclipsa inelara de Soare din 4 ianuarie 1992

Photo credit SpaceWeather.com & Dennis Mammana

 

Transmisii live ale eclipsei

Cu siguranta ca in zilele sau orele dinainte de producerea eclipsei vor aparea pe internet mai multe surse si linkuri pentru vizualizarea acestui fenomen live prin Internet. Pana in prezent va ofer doar adresa unei transmisii live. Daca vor mai aparea altele ce par de incredere voi actualiza pagina.

SEMS - University of North Dakota (Weinan, China)

Moon Shadow Webcasts

The Astro Observation Activity Live Webcast
 

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 26 ianuarie 2009 face parte din seria Saros de eclipse de Soare cu numarul 131 fiind a 50-a eclipse din cele 70 ale seriei. Eclipsele acestei serii Saros se produc la nodul ascendent al orbitei lunare iar cu fiecare eclipsa ce trece Luna se deplaseaza tot mai mult spre sud. Prima eclipsa a seriei a avut loc la data de 1 august 1125 iar ultima se va produce pe 2 septembrie 2369.

 

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 26 ianuarie se va observa din Oceanul Indian si zonele adiacente. Astfel eclipsa inelara va debuta in ocean la sud de continentul african, va strabate Oceanul Indian spre est iar mai apoi va ajunge in vestul Indoneziei unde se va si termina. Eclipsa partiala se va putea observa dintr-o zona mult mai larga ce va cuprinde: sudul Africii, Madagascar, Antarctica, Australia (exceptie estul extrem), sud-estul Indiei, Asia de sud-est si Indonezia.

Eclipsa de Soare va incepe la ora 4.56.37 UT (6.56.37 ora Romaniei) cu eclipsa partiala undeva in Oceanul Atlantic destul de aproape de vestul Africii de Sud. Eclipsa inelara debuteaza la ora 6.06 UT (8.06 ora Romaniei). Maximul eclipsei se va produce la ora 7.58.39 UT (9.58.39 ora Romaniei) in Oceanul Indian la sud-est de Madagascar. In acest punct eclipsa inelara va dura 7 minute si 54 de secunde, magnitudinea eclipsei va fi de 0.9282, latimea benzii de umbra de 280 km iar Soarele va avea pe cer altitudinea de 73. Pata de umbra isi va continua drumul si abia la ora 9.40 UT (11.40 ora Romaniei) va ajunge deasupra uscatului intalnind vestul insulei Java si sudul insulei Sumatra. Aici eclipsa va dura 6m18s iar Soare va fi coborat pana la altitudinea de 25. In fine, umbra Lunii va trece peste insula Borneo si peste nordul extrem al insulei Celebes in jurul orei 9.50 UT (11.50 ora Romaniei). Aici durata eclipsei inelare va scadea pana la 5m53s iar Soarele se va apropia de orizontul vestic avand altitudinea de 9. Pata de umbra a Lunii va parasi suprafata terestra la ora 9.54.43 UT (11.54.43 ora Romaniei). Eclipsa va continua cu fazele partiale pana la ora 11.00.40 UT (13.00.40 ora Romaniei). Ultimul contact al penumbrei Lunii cu Pamantul (sfarsitul eclipsei partiale) se va produce in sud-vestul extrem al Laosului.

Timp de 3 ore si 46 de minute pata lasata pe suprafata Pamantului de prelungirea conului de umbra al Lunii va calatori aprox. 14.500 km acoperind 0.9% din suprafata terestra.

La adresa de mai jos gasiti o harta interactiva cu drumul petei de umbra si respectiv a penumbrei Lunii. Daca dati click oriunde pe harta veti primi informatii despre conditiile locale ale eclipsei.

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps (se recomanda folosirea browserului Mozilla Firefox)

 

Expeditii pentru observarea eclipsei inelare

Din informatiile detinute pana in acest moment niciun roman nu va calatori in zona de centralitate a eclipsei (Indonezia) sa observe eclipsa inelara.

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Eclipse viitoare

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

> Eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 6 august 2009

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse