Review al eclipsei de Soare din 1 august 2008

    Eclipsa de Soare din 1 august 2008 a fost un succes. Chiar daca acoperirea Soarelui in Romania a fost destul de mica, vremea a tinut cu astronomii si cu toti iubitorii cerului si in miezul zilei de 1 august 2008 cu totii am avut parte de un spectacol cosmic deosebit. Ca de obicei precizia Universului nu greseste niciodata, cerul se tine intotdeauna de cuvant. La orele calculate eclipsa s-a intamplat pur si simplu.

Fotografia urmatoare prezinta faza maxima a eclipsei asa cum a fost observata la Sighet:

Faza maxima a eclipsei a fost la Sighet de 0.253 adica diametrul Soarelui a fost acoperit de catre Luna in proportie de 25,3 %

La Sighet eclipsa a fost observata din curtea Scolii "Dr. Ioan Mihalyi de Apsa". Impreuna cu membrii Astroclubului SARM Sighet au fost peste 250 de vizitatori, in mare parte tineri, care au putut sa observe in conditii excelente eclipsa. Astroclubul a pus la dispozitia vizitatorilor in colaborare cu scoala gazda urmatoarele echipamente: telescop Dobson 150 mm f/5 cu filtru Baader pentru observarea directa a eclipsei, luneta 50 mm f/12.5 conectata la calculator si videoproiector pentru observarea eclipsei proiectate pe un ecran mare, ochelari de eclipsa, calculator conectat la Internet cu care s-au proiectat in paralel transmisii live ale eclipsei din Novosibirsk, Rusia si Xinjiang, China.

Fotografia urmatoare prezinta publicul sighetean care observa eclipsa de Soare:

Mai multe detalii despre cum au observat romanii eclipsa de Soare cat si alte fotografii in curand, chiar aici, pe AstroInfo.
Eclipse viitoare

> Eclipsa de Soare din 1 august 2008

> Eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008

> Eclipsa inelara de Soare din 29 ianuarie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse