Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011

 

    Pe 15 iunie 2011 are loc prima eclipsa de Luna a anului. Fenomenul va fi vizibil in totalitate de pe teritoriul Romaniei, fiind a doua eclipsa a anului (dupa eclipsa partiala din 4 ianuariei) si prima din cele doua eclipse totale de Luna vizibile din Romania.

Imagini de la eclipsa: Galeria SpaceWeather.com, Galeria Sky and Telescope, Maximilian Teodorescu, Catalin Fus, Achim Marian Lucian

    Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Luna vizibile din Romania pe parcursul secolului 21, durata totalitatii fiind de 1 ora si 40 de minute. Eclipsa mai este importanta si datorita faptului ca ultima eclipsa totala de Luna s-a putut observa din Romania cu 3 ani si jumatate in urma, pe 21 februarie 2008.

Eclipsa totala de Luna din 3 martie 2007 - (c) Patrick Chevalley

Alegeti:

 

Seria Saros

    Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 face parte din seria Saros 130, fiind a 34-a eclipsa din cele 72 ale seriei. In aceasta serie eclipsa din 15 iunie 2011 este cea de-a 6-a eclipsa totala. In total seria produce 14 de eclipse totale. Diagrama de producere a eclipselor din seria Saros 130 este:

8N 20P 14T 22P 7N

    Seria Saros 130 a inceput pe 10 iunie 1416 cu o eclipsa la nordul penumbrei terestre si se va termina pe 26 iulie 2678 cu o eclipsa prin penumbra la sudul de umbrei Pamantului. Seria Saros 130 de eclipse de Luna dureaza 1262.11 ani.

 

Transmisii live ale eclipsei

    In cazul conditiilor meteo nefavorabile, puteti urmari eclipsa live pe Internet. In aceasta sectiune a paginii veti gasi adrese unde veti putea urmari eclipsa de Luna in direct. Sectiunea urmeaza sa fie completata pe masura ce adresele webcast-urilor sunt facute publice.

Vlad Dumitrescu (Bucuresti)

Societatea Astronomica Andromeda (Cluj-Napoca)

Observatorul Astronomic (Galati)

 

Luna pe cer in noaptea eclipsei

    In noaptea 15/16 iunie 2011, Luna se va afla in zona cea mai sudica a Eclipticii si datorita acestui fapt, fenomenul va fi deosebit de interesant. In timpul eclipsei, Luna se va afla pe teritoriul constelatiei Ophiucus (Omul cu sarpele), nu departe de granita cu Sagittarius. Luna se va afla la 15 est de steaua Antares (α Scorpii, m=0.9) si la 7 vest de nebuloasa Laguna (M8). In timpul eclipsei, Luna va avea diametrul aparent de 32'. Magnitudinea eclipsei va fi 1.6998, in momentul maximului centrul discului lunar trecand la doar 5.3' de axa conului de umbra terestru.

    In seara de 15 iunie 2011, Luna va rasari in jurul orei 21.00, la sud-est. La momentul rasaritului Luna va fi deja intrata aproape in totalitate in penumbra Pamantului, iar imediat dupa rasarit debuteaza eclipsa partiala.

    Momentele eclipsei sunt date in tabelul de mai jos (ora oficiala de vara a Romaniei):

Momentul eclipsei Ora de vara
Intrarea Lunii in penumbra 20h24m34s
Inceputul eclipsei partiale 21h22m56s
Inceputul eclipsei totale 22h22m30s
Faza maxima 23h12m37s
Sfarsitul eclipsei totale 0h02m42s
Sfarsitul eclipsei partiale 1h02m15s
Iesirea Lunii din penumbra 2h00m45s

    Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 este speciala si datorita pozitiei Lunii pe bolta cereasca. In timpul fazelor partiale, datorita luminii puternice a Lunii, Calea Lactee va fi invizibila. Spectacolul va fi maxim in timpul totalitatii cand cerul verii se va observa in toata splendoarea sa. Declinatia mica a Lunii (24S) va face ca Luna sa nu se ridice prea mult deasupra orizontului, acest fapt completand tabloul unui cer unic de vara cu Luna eclipsata deasupra orizontului (la doar 10-15 altitudine).

 

Desfasurarea eclipsei

    Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 debuteaza la ora 20.24, odata cu intrarea Lunii in penumbra Pamantului, contactul Lunii cu penumbra avand loc in zona estica a discului lunar. Fenomenul incepe in Romania in jurul orei 21.00 (20.50-21.10, in functie de locatie) la rasaritul Lunii. Observatorii experimentati vor putea observa la rasarit penumbra terestra pe discul lunar. La doar cateva minute dupa rasarit, incepe eclipsa partiala - ora 21.22, contactul cu umbra terestra avand loc tot in zona estica e discului lunar. Astrul noptii se ridica incet deasupra orizontului, in acelasi timp cufundandu-se tot mai mult in umbra Pamantului. La ora 22.22, Luna patrunde in totalitate in umbra Pamantului, incepand astfel lunga  eclipsa totala de 1 ora si 40 de minute. In acest moment Luna se afla la altitudinea de numai 7 deasupra orizontului sud-estic. Cerul este inca luminat de crepusculul de seara, dar stelele cerului de vara si Calea Lactee incep sa se observe tot mai bine, mai ales dintr-un loc fara poluare luminoasa. Discul lunar va avea o culoare rosiatica, insa nuanta sau nuantele exacte nu se pot estima. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale depinde foarte mult de starea, din acel moment, a atmosferei terestre care poate permite mai mult sau mai putin trecerea luminii rosii in interiorul conului de umbra. De-a lungul timpului au fost observate eclipse totale de Luna in care culoarea discului lunar a variat de la galben-orange, la rosu, maroniu sau chiar negru. Sa vedem ce surpriza ne rezerva aceasta eclipsa de Luna.

Eclipsa avanseaza incet, dar sigur si la ora 23.12, fenomenul ajunge la maxim, Luna fiind cel mai aproape de axa conului de umbra terestru. Aspectul Lunii eclipsate poate varia odata cu trecerea timpului, de aceea se recomanda estimarea valorii Danjon a eclipsei de mai multe ori in timpul totalitatii. In momentul maximului eclipsei, Luna a ajuns la altitudinea de 12, iar crepusculul de seara este pe terminate. Calea Lactee strabate bolta de la Luna eclipsata, pe la est pana la orizontul nordic, iar stelele Triunghiului de Vara stralucesc puternic in zona estica a cerului. Obiectele deep-sky pot fi vazute in bune conditii pe durata totalitatii ramasa.

Apoi, discul Luna isi continua drumul sau prin umbra Pamantului, apropiindu-se incet de marginea estica a acesteia. In cele din urma, la doar 3 minute dupa miezul noptii (ora 0.02), Luna incepe sa paraseaca umbra terestra, eclipsa totala terminandu-se. Luna a urcat pe cer la altitudinea de 15. Dupa acest moment, Luna incepe sa fie tot mai stralucitoare, luminozitate cerului creste, Calea Lactee, stele si obiectele deep-sky mai putin stralucitoare incep sa paleasca. Luna iese incet din umbra terestra, iar la ora 1.02 ia sfarsit si eclipsa partiala. Luna se afla la 18 altitudine, iar la ora 1.31 va trece la meridian. Dupa finalul eclipsei partiale, in zona vestica a discului lunar se va mai putea observa penumbra terestra timp de cateva zeci de minute. In jurul orei 1.30, eclipsa nu va mai fi observabila, cu toate ca Luna va continua sa iasa din penumbra Pamantului pana la ora 2.00, cand intreg fenomenul se termina.

   

Sfaturi pentru observarea eclipsei

    Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna din 15 iunie 2011, trebuie sa va alegeti un loc de observare unde orizontul sud-estic si sudic sa fie cat mai jos. In timpul eclipsei, altitudinea Lunii deasupra orizontului va varia intre 1 si 18, iar un orizont inalt (munti, dealuri, paduri) sau obturat de copaci ori cladiri, poate impedica observarea Lunii si implicit a eclipsei. De asemenea pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din noaptea de 15/16 iunie se recomanda gasirea unui loc in afara localitatilor, departe de poluarea luminoasa.

    In timpul eclipsei constelatiile de primavara si vara sunt bine plasate pentru a fi observate. Astfel cerul va fi vegheat de stelele Altair, Deneb, Vega, Antares, Arcturus, Spica si Regulus. De asemenea in timpul eclipsei va putea fi observata si planeta Saturn, care se afla in constelatia Virgo, foarte aproape de steaua Porrima (dist.=016').

    Pentru observarea eclipsei se recomanda folosirea unui instrument de orice fel: binoclu, luneta sau telescop. De asemenea spectacolul ceresc trebuie privit si cu ochiul liber. In instrumente se vor observa detaliile fine ale fenomenului. Se recomanda grosismente cat mai mici, pentru a avea o imagine de ansamblu: 30-40x, dar se poate merge pana pe la 75x. Campul vizual obtinut in telescop trebuie sa fie macar de 50'-55' (cam 1.7-1.8 diametre aparente lunare).

 

Imersiunea/Emersiunea craterelor in timpul eclipsei

Pe parcursul desfasurarii eclipsei se pot determina momentele disparitiei, respectiv, reaparitiei principalelor cratere lunare. Pentru aceasta se utilizeaza tabelul realizat de Fred Espenak care ofera momentele calculate pentru imersiunea/emersiunea craterelor. Pentru a avea timpul in ora oficiala de vara trebuie sa adaugate 3 ore la valorile din tabel. Momentele imersiunii/emersiunii craterelor le gasiti aici...

 

Observarea eclipsei pe Glob

Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011 va fi vizibila pe Glob din Europa, Africa, Asia Centrala si de Vest, Oceanul Indian, Australia si estul Americii de Sud.

Mai multe informatii desprea aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak ( NASA):

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2011-Fig03.pdf

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa partiala de Soare din 1 iulie 2011

> Eclipsa partiala de Soare din 25 noiembrie 2011

> Eclipsa totala de Luna din 10 decembrie 2011

 

Imaginea AstroInfo

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse