Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Eclipsa totala de Luna din 10 decembrie 2011

 

    Pe 10 decembrie 2011 are loc ultima eclipsa a anului, fiind o eclipsa totala de Luna. Fenomenul va fi vizibil din Romania abia dupa rasarit, moment in care Luna se va afla deja in eclipsa totala. Eclipsa din 10 decembrie este cea de-a 3 eclipsa vizibila din Romania in 2011, dupa eclipsa partiala de Soare din 4 ianuarie si eclipsa totala de Luna din 15 iunie.

 

Imagini ale eclipsei de Luna din 10 decembrie 2011: SpaceWeather.com

 

Alegeti:

    Eclipsa din 10 decembrie 2011 este ultima eclipsa de Luna importanta vizibila din Romania in urmatorii 4 ani. Perioada urmatoare va aduce doar 2 eclipse prin penumbra (28 noiembrie 2012 si 18 octombrie 2013) si o eclipsa partiala foarte mica (25 aprilie 2013). Abia pe 28 septembrie 2015, din Romania se va putea observa o eclipsa totala de Luna.

Eclipsa totala de Luna din 3 martie 2007 - (c) Patrick Chevalley

 

Seria Saros

    Eclipsa de Luna din 10 decembrie 2011 face parte din seria Saros 135, fiind a 23-a eclipsa din cele 71 ale seriei. In aceasta serie eclipsa din 10 decembrie 2011 este cea de-a 4-a eclipsa totala. Diagrama de producere a eclipselor din seria Saros 135 este:

9N 10P 23T 7P 22N

    Seria Saros 135 a inceput pe 13 aprilie 1615 cu o eclipsa la sudul penumbrei terestre si se va termina pe 18 mai 2877 cu o eclipsa prin penumbra la penumbrei Pamantului. Seria Saros 135 de eclipse de Luna dureaza 1262.11 ani.

 

Transmisii live ale eclipsei

    Site-ul AstroInfo va transmite un LIVE TEXT pe pagina de facebook AstroInfo. Este posibil ca pe pagina evenimentul sau pe pagina facebook a site-ului sa fie postate fotografii chiar in timpul eclipsei. Nu ezitati sa urmariti paginile indicate si sa le trimiteti si altor utilizatori ai retelei sociale Facebook.

    In aceasta sectiune a paginii veti gasi adrese unde veti putea urmari eclipsa de Luna in direct. Sectiunea urmeaza sa fie completata pe masura ce adresele webcast-urilor sunt facute publice.

AstroInfo - live text (Sighetu-Marmatiei, Romania)

Hong Kong Observatory (Hong Kong)

Sky Watchers Association of North Bengal (Siliguri, India)

SEMS (North Dakota, SUA)

Stargazers Online (Nevada, SUA)

SLOOH

 

Luna pe cer in noaptea eclipsei

    In seara zilei de 10 decembrie 2011, Luna se va afla pe teritoriul constelatiei Taurus, trecand prin nodul descendent al orbitei sale. Interesant este faptul ca, pe teritoriul Romaniei, Luna va rasari in eclipsa totala in jurul orei 16.30 la nord-est, faza maxima a eclipsei producandu-se la ora 16.32. Eclipsa totala se termina la ora 16.57, cand Luna va avea altitudinea de 3 (Bucuresti). Observarea Lunii in eclipsa totala chiar deasupra orizontului pe cerul luminat al crepusculului va fi o adevarata provocare. Totusi un orizont cat mai apropiat de 0 si in conditiile unui cer bun este posibil ca in seara zilei de 10 decembrie sa avem parte de o Luna unica.

    Momentele eclipsei sunt date in tabelul de mai jos (ora oficiala de iarna a Romaniei):

Momentul eclipsei Ora de iarna
Intrarea Lunii in penumbra 13h33m32s
Inceputul eclipsei partiale 14h45m42s
Inceputul eclipsei totale 16h06m16s
Faza maxima 16h31m48s
Sfarsitul eclipsei totale 16h57m24s
Sfarsitul eclipsei partiale 18h17m58s
Iesirea Lunii din penumbra 19h30m00s

   

    Desfasurarea eclipsei din 10 decembrie 2011 se poate vedea si in diagrama de mai jos:

 

Desfasurarea eclipsei

    Eclipsa de Luna din 10 decembrie 2011 debuteaza la ora 13.32, odata cu intrarea Lunii in penumbra terestra. La acea ora, pe teritoriul Romaniei, Luna se gaseste inca sub orizont. La ora 14.45 incepe eclipsa partiala, iar la 16.06 eclipsa totala. Fenomenul incepe sa fie vizibil pe teritoriul Romaniei in jurul orei 16.30, cand Luna rasare la orizontul nord-estic. Chiar dupa rasarit, la ora 16.31, eclipsa va ajunge la faza maxima. Va fi o adevarata provocare observarea Lunii in eclipsa totala, chiar deasupra orizontului, pe cerul luminat al crepusculului de seara. De asemenea, in functie de configuratia orizontului local, Luna s-ar putea sa apara cu 20-30 de minute dupa rasaritul calculat. Astfel, este posibil ca in anumite locatii Luna sa inceapa sa fie vizibila abia la finalul totalitatii sau chiar dupa.

    Eclipsa totala se termina la ora 16.57. Din acest moment fenomenul va fi vizibil cu certitudine din intreaga tara. Luna va aparea in jurul orei 17.00, ca o secera cu "coarnele" indreptate in sus. Diagrama de mai jos arata cum va arata Luna in acest moment.

Aspectul Lunii eclipsate - 10 decembrie 2011, ora 17.00

    Eclipsa continua, Luna parasind incet umbra terestra. In acelasi timp, Luna se ridica tot mai mult deasupra orizontului estic. Luna isi recapata tot mai multa lumina, eclipsa partiala terminandu-se la ora 18.17. Luna se afla deja la o altitudine de 15, iar pe discul acesteia ramane vizibila vag, penumbra terestra pentru inca aproximativ 20-30 de minute. Fenomenul continua pana la ora 19.00, cand Luna iese si din penumbra Pamantului, acest moment marcand finalul eclipsei.

   

Sfaturi pentru observarea eclipsei

    Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna din 10 decembrie 2011, se recomanda gasirea din timp a unui loc de observare unde orizontul nord-estic si estic sa fie cat mai jos. Fiecare minut conteaza si cu cat orizontul este mai coborat, cu atat sunt sanse mai mari ca Luna sa fie observata mai devreme si in eclipsa totala. In timpul eclipsei, altitudinea Lunii deasupra orizontului variaza intre 0 si 17, iar un orizont inalt (munti, dealuri, paduri) sau obturat de copaci ori cladiri, poate impedica observarea Lunii si implicit a eclipsei. De asemenea pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din seara zilei de 10 decembrie se recomanda gasirea unui loc in afara localitatilor, departe de poluarea luminoasa.

    Provocarea cea mai mare va fi observarea Lunii eclipsate pe cerul luminos al crepusculului. Aici un binoclu ar fi de mare folos, dar e important de identificat cu certitudine locul unde trebuie sa apara Luna de dupa orizontul local.

    In timpul eclipsei constelatiile de iarna si de toamna sunt bine plasate pentru a fi observate. Astfel cerul va fi vegheat de stelele Altair, Deneb, Vega, Capella si Aldebaran. De asemenea in timpul eclipsei vor putea fi observate si planetele Venus - la orizontul sud-vestic, in Sagittarius si Jupiter - la est, in Pisces la distanta de 48 de Luna eclipsata.

    Pentru observarea eclipsei se recomanda folosirea unui instrument de orice fel: binoclu, luneta sau telescop. De asemenea spectacolul ceresc trebuie privit si cu ochiul liber. In instrumente se vor observa detaliile fine ale fenomenului. Se recomanda grosismente cat mai mici, pentru a avea o imagine de ansamblu: 30-40x, dar se poate merge pana pe la 75x. Campul vizual obtinut in telescop trebuie sa fie macar de 50'-55' (cam 1.7-1.8 diametre aparente lunare).

 

Observarea eclipsei pe Glob

Eclipsa totala de Luna din 10 decembrie 2011 va fi vizibila pe Glob din nord estul Americii de Nord, Oceanul Pacific, Australia, Asia, Oceanul Indian, estul Africii si Europa.

Mai multe informatii desprea aceasta eclipsa in diagrama realizata de Fred Espenak ( NASA):

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2011-Fig06.pdf

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 


 

Eclipse viitoare

> Eclipsa inelara de Soare din 20 mai 2012

> Eclipsa partiala de Luna din 4 iunie 2012

> Eclipsa totala de Soare din 13 noiembrie 2012

 

Imaginea AstroInfo

Imaginea Zilei AstroInfo
Click pentru imaginea mare si alte informatii !

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse