Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

 

    In seara zilei de 9 februarie 2009 va avea loc prin din cele 4 eclipse de Luna ale anului 2009. Primele trei vor fi doar eclipse prin penumbra iar ultima va fi partiala.

    Eclipsa de Luna din 9 februarie va o eclipsa prin penumbra cu magnitudinea de 0.899. Acest lucru inseamna ca in momentul fazei maxime 89.9% din diametrul discului lunar va fi acoperit de penumbra Pamantului. Din aceasta eclipsa va fi usor de observat cu ochiul liber. Singura conditie pentru a vedea eclipsa e ca Luna sa fie pe cer. Din nefericire, in Romania, Luna va rasari destul de tarziu ca eclipsa sa fie usor vizibila. Din acest motiv eclipsa din 9 februarie nu prezinta mare interes pentru Romania.

Alegeti:

| Seria Saros | | Luna pe cer in noaptea eclipsei |
| Desfasurarea eclipsei | | Sfaturi pentru observarea eclipsei |
| Eclipsa pe Glob | | Credits |

Seria Saros

Eclipsa de Luna din 9 februarie face parte din seria Saros 143 fiind a 18-a eclipsa din cele 73 ale seriei. Aceasta serie a inceput la 7 august 1702 cu o eclipsa la sudul penumbrei terestra si se va termina pe 5 octombrie 3000.

Diagrama de producere a eclipselor din seria Saros 143 este:

20N 10P 27T 8P 8N

Eclipsa de Luna din 9 februarie 2009 este a 18-a eclipsa prin penumbra a seriei.

Luna pe cer in noaptea eclipsei

In noaptea eclipsei Luna se va afla pe teritoriul constelatiei Leo. Luna va rasari pe 9 februarie 2009 in jurul orei 17.45, va trece la meridian la 0.45 si va apune in dimineata zilei de 10 februarie 2009 la ora 7.00.

Desfasurarea eclipsei

Eclipsa de Luna din 9 februarie 2009 se va desfasura dupa cum urmeaza:

Momentul eclipsei Ora de iarna
Intrarea Lunii in penumbra 14h38m46s
Faza maxima 16h38m15s
Iesirea Lunii din penumbra 18h37m40s

Penumbra terestra va acoperi nordul discului lunar. In momentul rasaritului Lunii in Romania (ora 17.45) eclipsa va avea urmatorul aspect:

 

Sfaturi pentru observarea eclipsei

Daca vreti sa observati eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009 trebuie sa va pregatiti din timp. In primul rand trebuie sa stiti ca e nevoie experienta si de un instrument pentru observarea penumbrei terestre pe discul Lunii. In momentul rasaritului, aceasta va mai acoperi aprox. 70% din diametrul lunar. Aceasta valoare ar permite, in conditii atmosferice bune, si observarea eclipsei cu ochiul liber. Totusi trebuie un loc cu orizont cat mai coborat pentru ca, fiecare minut care trece face ca eclipsa sa fie tot mai greu de observat. De asemenea un binoclu 7x50 sau un instrument cu diametru de minim 50 mm va fi necesar pentru observarea eclipsei. Parerea mea este ca daca vor fi indeplinite conditiile de mai sus (orizont estic coborat, conditii atmosferice bune, instrument de minim 50 mm, experienta in observarea eclipselor prin penumbra) atunci eclipsa se va putea observa.

 

Observarea eclipsei pe Glob

Eclipsa de Luna din 9 februarie se va observa din vestul Americii de Nord, Pacific, Australia, Asia, estul Africii si Europei.

Gasiti mai multe detalii aici...

 

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Eclipse viitoare

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 6 august 2009

> Eclipsa partiala de Luna din 31 decembrie 2009

> Eclipsa inelara de Soare din 15 ianuarie 2010

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse