Review - eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008

 

    In seara zilei de 16/17 august 2008 a avut loc o eclipsa partiala de Luna, observabila pe intreg teritoriul Romaniei. Din nefericire, chiar daca vremea a fost foarte buna in timpul zilei, in Sighetu Marmatiei spre seara cerul s-a innorat. Membrii Astroclubului SARM Sighet impreuna cu unii sigheteni care au vrut sa vada acest frumos fenomen au observat inceputul eclipsei printre nori pana in jurul orei 23.15. Dupa acest moment observatiile au fost oprite din datorita ploii. Din cauza vremii rele n-au fost prea multi vizitatori dar aprox. 30-40 de oameni au trecut pe la instrumente si au observat Luna prin telescop inca din timpul eclipsei prin penumbra iar apoi si in timpul eclipsei partiale.

    Imaginile de mai jos prezinta cateva aspecte ale eclipsei observate la Sighet si poza de grup cu cei prezenti la sfarsitul serii. Pentru versiunile mari ale fotografiilor dati click pe suprafata acestora !

 

Rasaritul Lunii printre norii amenintatori (ora 21.20)

Rasaritul Lunii (21.22)

Eclipsa prin penumbra (ora 22.26)

Ultima imagine a eclipsei inainte ca norii sa acopere cerul in totalitate (ora 23.16)

Fotografia de grup - prof. Sorin si Claudia Hotea alaturi de membrii Asrtoclubului SARM Sighet si cativa vizitatori

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Eclipse viitoare

> Eclipsa inelara de Soare din 29 ianuarie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 6 august 2009

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse