Eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008

 

    In seara zilei de 16/17 august 2008 va avea loc o eclipsa partiala de Luna. Acest fenomen se va observa in intregime de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa va fi destul de importanta pentru ca magnitudinea eclipsei va fi mare chiar daca eclipsa va fi doar partiala: 0.8076. Aceasta valoare inseamna ca in momentul fazei maxime diametrul lunar va fi acoperit in proportie de 80.76% iar suprafata discului lunar in proportie de 84.60%. De asemenea eclipsa se va produce la ore accesibile ale noptii si va putea fi vazuta de toti cei care iubesc cerul fara prea mari eforturi.

Alegeti:

| Seria Saros | | Luna pe cer in noaptea eclipsei |
| Desfasurarea eclipsei | | Sfaturi pentru observarea eclipsei |
| Imersiunea/Emersiunea craterelor in timpul eclipsei |
| Eclipsa pe Glob | | Credits |

Seria Saros

    Eclipsa de Luna din 16/17 august 2008 face parte din seria Saros cu numarul 138 fiind a 29-a din cele 83 de eclipse ale seriei. Prima eclipsa a acestei serii a avut loc pe 5 octombrie 1503 la sudul penumbrei terestre iar ultima se va produce pe 30 martie 2982 in nordul penumbrei planetei noastre. Diagrama de producere a eclipselor de Luna din seria Saros 138 este:

22N 8P 26T 6P 21N

    Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: N -  prin penumbra, P - partiale, si T - totale.

    Seria Saros 138 este inca la inceput. Dupa eclipsa din 16 august 2008 va urma inca o partiala in 28 august 2026 iar pe 7 septembrie 2044 va avea loc prima eclipsa totala de Luna din cele 26 ale seriei.

Luna pe cer in noaptea eclipsei

   Eclipsa de partiala de Luna din 16/17 august 2008 se va produce in partea nordica a umbrei si penumbrei terestre la nodul ascendent al orbitei lunare. Astfel in momentul fazei maxime partea sudica a discului lunar se va afla in eclipsa in timp ce limbul nordic al Lunii se va afla la doar 5.9' de marginea nordica a umbrei terestre. In acelasi timp limbul sudic al Lunii se va afla la 16.5' de axa conului de umbra. Astfel in timpul eclipsei partea Lunii ce se va afla in eclipsa va fi mai intunecata spre sud si mai luminata spre nord. Datorita magnitudinii mari eclipsa partiala va dura 3 ore si 8 minute.

    Eclipsa se va desfasura dupa cum urmeaza:

Momentul eclipsei Ora de vara
Intrarea Lunii in penumbra 21h23m07s
Inceputul eclipsei partiale 22h35m45s
Faza maxima 00h10m09s
Sfarsitul eclipsei partiale 01h44m38s
Iesirea Lunii din penumbra 02h57m06s

    In seara zilei de 16 august 2008 Luna va rasari in jurul orei 20.10 (Bucuresti), aflandu-se in constelatia Capricornus. Ca si o curiozitate, tot in seara eclipsei discul Lunii va oculta planeta Neptun. In Bucuresti imersiunea planetei in spatele Lunii va avea loc la ora 20.18 (PA=30.5) iar emersiunea la ora 21.12 (PA=282.2). Fenomenul va fi destul de dificil de observat chiar si prin telescop din cauza stralucirii mari a discului lunar si pentru ca planeta Neptun are magnitudinea 7.8.

Desfasurarea eclipsei

    Luna va intra in penumbra la ora 21.23 dar acest moment nu se poate observa. Penumbra terestra se va putea observa in zona estica a discului lunar incepand cu ora 22.00. Totusi pentru aceasta trebuie un cer bun si ceva experienta in observarea eclipselor de Luna prin penumbra. Oricum recomand observarea eclipsei prin penumbra pentru ca anul viitor, pe 9 februarie vom avea parte de o eclipsa de Luna doar prin penumbra cu faza maxima de 92.44% (acoperirea diametrului lunar de catre penumbra terestra). La ora 22.35 va avea loc inceputul eclipsei partiale contactul Lunii cu umbra terestra avand loc chiar in estul discului lunar. Luna se va afla la sud-est la o altitudine de 20. Aproximativ in acelasi timp cu inceputul eclipsei partiale va avea loc si intrarea Lunii in intregime in penumbra Pamantului (inceputul eclipsei totale prin penumbra). Din acest moment eclipsa este vizibila pentru oricine. Luna va intra tot mai mult in umbra Pamantului in miscarea ei orbitala si in acelasi timp se va ridica pe bolta cereasca in miscarea ei diurna. Odata cu apropierea fazei maxime cerul va incepe sa se intunece si unele obiecte mai putin stralucitoare vor aparea. La ora 00.10 va avea loc faza maxima cand diametrul lunar va fi cufundat in umbra terestra in proportie de 80.76%. Luna va avea forma unei seceri cu "coarnele" indreptate spre orizontul sudic fiind la o altitudine de aprox. 29 (Bucuresti). Luna va trece la meridianul locului (sud) la ora 1.21. In acest moment Luna se va afla la altitudinea de 32 si va fi inca acoperita de umbra Pamantului in proportie de 21.25%. Eclipsa va isi va urma evolutia iar la ora 1.44 Luna va iesi din umbra terestra iar eclipsa partiala va lua sfarsit. De asemenea datorita geometriei eclipsei aproximativ in acelasi timp cu sfarsitul eclipsei partiale Luna va incepe sa iasa si din penumbra terestra (sfarsitul eclipsei totale prin penumbra). Eclipsa va continua cu eclipsa prin penumbra, Luna recapatandu-si incet lumina cu care suntem obisnuiti. Astfel la ora 2.57 Luna va parasi si penumbra terestra iar eclipsa de Luna va lua sfarsit.

Sfaturi pentru observarea eclipsei

Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna din 16/17 august 2008 trebuie sa va alegeti din timp un loc de observare bun, de preferat cu orizontul sudic cat mai jos (Luna nu se va ridica la o altitudine mai mare de 32 in decursul noptii). Pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din noaptea de 16/17 august 2008 va recomand sa va deplasati in afara localitatilor, in locuri cu poluare luminoasa cat mai mica.

In timpul eclipsei constelatiile de vara sunt bine plasate pentru a fi observate. Astfel cerul va fi vegheat de stelele Altair, Deneb, Vega, Arcturus. De asemenea in timpul eclipsei pe cer va fi prezenta si planeta Jupiter care va apune in jurul orei 3.00.

Pentru observarea eclipsei recomand folosirea unui instrument de orice fel: binoclu, luneta sau telescop. Bineinteles ca si cu ochiul liber totul va arata superb insa instrumentele vor arata detalii fine ale fenomenului. Incercati sa folositi grosismente cat mai mici pentru a avea o imagine de ansamblu. Eu recomand sa observati eclipsa la 30-40x dar puteti sa mergeti pana pe la 75x. E bine sa aveti campul in telescop macar 50'-55' (cam 1.7-1.8 diametre aparente lunare).

Imersiunea/Emersiunea craterelor in timpul eclipsei

Pe parcursul desfasurarii eclipsei se pot determina momentele disparitiei, respectiv, reaparitiei principalelor cratere lunare. Pentru aceasta va recomand sa folositi tabelul realizat de Fred Espenak care ofera momentele calculate pentru imersiunea/emersiunea craterelor. Pentru a avea timpul in ora oficiala de vara trebuie sa adaugati 3 ore la valorile din tabel. Momentele imersiunii/emersiunii craterelor le gasiti aici...

Observarea eclipsei pe Glob

Eclipsa partiala de Luna din 16/17 august 2008 va fi vizibila pe Glob in America de Sud, Oceanul Atlantic, Europa, Africa, Asia (exceptie estul extrem) si Oceanul Indian.

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decat cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Eclipse viitoare

> Eclipsa inelara de Soare din 29 ianuarie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 9 februarie 2009

> Eclipsa de Luna prin penumbra din 6 august 2009

 

Eclipse viitoare in Romania

Lista eclipse

> Lista eclipselor de Soare si de Luna pana in 2020

> Eclipsele de Soare si de Luna din 2021-2030

 

Lista eclipse in Romania

Observatii eclipse