Observarea eclipsei de Luna din 3 martie 2007

 

In noaptea de 3/4 martie 2007 a avut loc o eclipsa totala de Luna observabila in intregime de pe teritoriul Romaniei. Totusi conditiile meteorologice au facut ca eclipsa sa fie vazuta foarte putin din Romania.

Inca dinainte de eclipsa prognozele meteo erau foarte pesimiste si in cele din urma acestea s-au adeverit. Inceputul eclipsei partiale s-a observat numai pe malul marii in Constanta si imprejurimi. Apoi se pare ca pe intreg teritoriul tarii nu au mai existat zone cu cer senin. Dupa ora 2.00 cand Luna iesea din conul de umbra al Pamantului in zona vestica a tarii (Arad-Timisoara) s-au creat niste sparturi in stratul de nori si eclipsa a putut fi observata pana la finalul fazei partiale in secvente de secunde sau zeci de secunde.

Pentru observarea eclipsei de Luna din 3/4 martie 2007 astronomii amatori din Romania s-au pregatit cum au stiut mai bine. Au fost organizate chiar manifestari publice sau expeditii pentru observarea eclipsei. Unele nici nu au mai avut loc din cauza vremii urate (ploaie).

Astfel in Sighetu Marmatiei Astroclubul Sighet a organizat o manifestare publica pe malul raului Iza in parcul Gradina Morii incepand cu ora 23.00. Pe langa public a fost asteptata si presa locala (Glasul Maramuresului, Graiul Maramuresului, Radio Transilvania). Datorita faptului ca la ora 22.00 ploua orice activitate publica a fost anulata. Membrii astroclubului s-au intalnit si au asteptat ca macar prin sparturi sa observe ceva din eclipsa de Luna. Aceasta nu s-a intamplat pentru ca norii au tinut cerul acoperit intreaga noapte. In schimb s-a urmarit transmisiile live ale eclipsei din Spania si Insulele Canare.

In Turda Astroclubul Eta Andromedae a organizat o iesire in Cheile Turzii pentru a observa in conditii optime eclipsa de Luna. Vremea rea si ploaia i-a determinat si pe ei sa anuleze iesirea.

Astroclubul Bucuresti a pregatit pentru public o manifestare in fata Teatrului National Bucuresti incepand cu ora 22.00. Pregatiti cu instrumente si materiale informative membrii astroclubului i-au intampinat pe bucurestenii care au sperat ca vremea va fi totusi buna. La eveniment au fost prezente si televiziunile TVR2, PRO-TV si NATIONAL TV. Dupa ce au fost impartiti fluturasi cu informatii despre eclipsa, toata lumea a plecat acasa pentru ca a inceput ploaia.

Si in alte localitati din tara organizatii astronomice sau grupuri de astronomi amatori au sperat ca vor observa eclipsa si s-au organizat in sensul acesta: Targu-Mures,  Bacau, Galati, Suceava, Targoviste.

Sa speram ca urmatoarele fenomene astronomice vor putea fi observate in conditii meteorologice bune.

Fotografia de mai jos a fost realizata de astronomul elvetian Patrick Chevalley:

Alte imagini cu eclipsa de Luna au fost postate pe site-ul astronomic SpaceWeather.com.

Observatii eclipse

Eclipse viitoare din Romania

Lista eclipse din Romania