Cometa C/2009 R1 McNaught

 

Vara anului 2010 aduce pe cer o un obiect interesant: cometa McNaught (C/2009 R1). Cometa a fost descoperita pe 9 septembrie 2009 de catre astronomul australian Robert H. McNaught. C/2009 R1 vine pentru prima data in zona interioara a Sistemului solar fiind o cometa aperiodica. Se pare ca dupa trecerea la periheliu din data de 2 iulie 2010, cometa nu va mai reveni niciodata in apropierea Soarelui din cauza orbitei hiperbolice (excentricitatea = 1.000327 > 1). Oricum aceasta cometa promite multe astronomilor datorita faptului ca magnitudinea aparenta a acesteia s-ar putea sa ajunga la finalul lunii iunie la 2 (comparativa cu stralucirea stelelor din Carul Mare). (photo credits SpaceWeather.com)

Harta pentru observarea cometei (ęSkyAndTelescope)

Pentru noi detalii si fotografii reveniti pe aceasta pagina !

Cometa C/2009 R1 este observabila in luna iunie pe cerul diminetii in constelatiile Perseus si Auriga in conditii bune fiind astfel circumpolara. Evolutia cometei McNaught pe parcursul lunii iunie 2010 este:

˙ Pe 9 iunie cometa a parasit constelatia Andromeda si a trecut in Perseus, iar in dimineata zilei de 10 iunie McNaught se afla la distanta de doar 1 nord de roiul deschis M34 (m=5.5). Magnitudinea cometei este 5.5. La crepusculul astronomic de dimineata cometa are altitudinea de 16.

˙ 12 iunie - cometa trece la 1░ nord-est de steaua κ Persei (m=3.8), iar altitudinea la aparitia zorilor este de 15░.

˙ 14 iunie - McNaught trece la 3░ sud de steaua Mirphak - α Persei (m=1.8) si la 2░ est de steaua δ Persei (m=3), cele trei obiecte ceresti formand un triunghi dreptunghic (cometa fiind in varful cu unghi drept).

˙ 15 iunie - distanta dintre cometa si δ Persei se reduce la doar 0.5░ (cometa aflandu-se la sud-sud-vest) si tot in aceasta zi cometa trece la distanta minima de Pamant: 1.135 unitati astronomice (169.79 milioane km=).

˙ 17 iunie - cometa ajunge la magnitudinea 5 si se afla la 0.5░ sud-est de steaua μ Persei (m=4.1) si 0.8░ de steaua 48 Persei (m=4.0), cometa fiind intre cele doua stele.

˙ 19 iunie altitudinea cometei la crepuscul scade la 11░, cometa trecand in constelatia Auriga.

˙ Cometa McNaught trece la nord de steaua Capella - α Aurigae (m=0.08) pe 21 iunie (dist.=2░, cometa se afla la nord-est) si 22 iunie (dist.=1.8░, cometa se afla la nord-vest).

˙ Pe 25 iunie cometa ajunge la magnitudinea 4, aflandu-se la 0.7░ vest de steaua β Aurigae (m=1.9) dar conditiile de observare sunt deja dificile cometa fiind la doar 4░ altitudine la crepusculul de dimineata. De asemenea Luna revine pe cer afectand observarea cometei.

˙ 2 iulie - McNaugth trece la periheliu, acesta fiind la o distanta de 0.405 AU (60.59 milioane km) de Soare si ajungand probabil la magnitudinea 2. Din nefericire, la aceasta data deja cometa numai este vizibila din emisfera nordica.

Datorita stralucirii mari cometa poate fi observata si cu ochiul liber din zone cu cer negru (fara poluare luminoasa). Totusi pentru observarea in detaliu se recomanda utilizarea cel putin a unui binoclu. In imaginile realizate la inceputul lunii iunie cometa prezenta o coada de aprox. 5lungime. Pentru localizarea cometei McNaught folositi harta data la inceputul acestei pagini.

 


Observatii comete

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: