Cometa C/2007 N3 Lulin

 

Inceputul anului 2009 a adus pe cer o cometa ce a ajuns usor vizibila cu instrumente astronomice si chiar cu ochiul liber din zone fara poluare luminoasa. Este vorba despre cometa Lulin (C/2007 N3).

Cometa este observabila in prima parte a noaptii in constelatia Gemini avand magnitudinea 6. Cometa Lulin s-a aflat la distanta minima de noi pe 24 februarie 2009 (distanta de aprox. 0.41 AU sau 61.3 milioane km) cand a avut magnitudinea 4.5 si din locuri cu cer bun (fara poluare luminoasa) a fost vizibila usor si cu ochiul liber. Ca o surpriza, chiar in dimineata zilei de 24 februarie cometa a trecut pe cer la distanta aparenta de doar 2,1 de planeta Saturn. (photo credits Alex Conu)

Pentru observarea cometei Lulin aveti nevoie de cel putin un binoclu 7x50. Un instrument cu diametru mai mare este recomandat. Pentru localizarea cometei folositi harta de la pagina 8 (ultima pagina) din Harta Cerului pentru luna martie 2009. Harta este valabila pentru intreaga luna martie. Din harta puteti sa determinati pozitia cometei.

Desenul de mai jos prezinta cometa C/2007 N3 Lulin pe data de 1 martie 2009 (click pentru versiunea mare a desenului):


Observatii comete

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: