Scara Danjon

In timpul eclipselor totale de Luna se recomanda stabilirea indicelui Danjon in timpul totalitatii. Aceasta valoare se da dupa analizarea unor caracteristici ale discului lunar in timpul eclipsei totale. Pentru o estimare corecta dau mai jos scara de evaluare Danjon:

Pentru ca pe parcursul desfasurarii totalitatii aspectul discului lunar variaza se recomanda estimarea indicelui Danjon de mai multe ori in timpul totalitatii. De asemenea se pot face estimari diferite pentru zone ale discului lunar (ex. zona nordica sau zona sudica).

In cazul realizarii de estimari a indicelui Danjon trimiteti rezultatele prin e-mail (al carui subiect ca precizeze data eclipsei) la adresa sorin@astroclubul.org in care sa precizati ora exacta a observatiei, indicele Danjon si o descriere a discului lunar in momentul respectiv. Observatia si estimarea indicelui se poate face cu ochiul liber, cu un binoclu sau un telescop de dimensiuni mici. Daca folositi un instrument precizati cateva caracteristici (apertura, F:D, grosismentul, ocularul si campul).

Credits

Informatiile din aceasta pagina sunt proprietatea autorului. Acestea pot fi reproduse sau transmise doar cu precizarea sursei si a autorului. Altfel se incalca legea privind proprietatea intelectuala.

Date legate de eclipsa, scara Danjon si tabelul cu imersiunea/emersiunea craterelor lunare au fost preluate de la Fred Espenak (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html ).

 
Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: