Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

Cometa C/2011 L4 PanSTARRS

 

Anul 2013 se anunta a fi un adevarat an al cometelor. Pe parcursul acestui an nu mai putin de 3 comete vor putea fi observate cu ochiul liber, ajungand sa aiba magnitudinea aparenta mai mica decat 6. (Cometa PanSTARRS, februarie 2013,  photo credits SpaceWeather.com)

Fotografii ale cometei C/2011 L4 PanSTARRS

Prima dintre aceste comete este C/2011 L4 PanSTARRS. Pe acesta pagina gasiti informatii, fotografii, harti si detalii pentru observarea in cometei. Aceasta cometa a fost descoperita de telescopul PanSTARRS din Hawaii pe 6 iunie 2011 cand se afla pe teritoriul constelatiei Scorpius si avea magnitudinea 19. In mai 2012 cometa a ajuns la magnitudinea 13, iar pe 7 februarie 2013 a fost observata pentru prima oara cu ochiul liber, avand magnitudinea 6.  Cometa C/2011 L4 PanSTARRS provine din Norul lui Oort, avand nevoie de milioane de ani pentru a ajunge la prima trecere la periheliu. Dupa acest moment cometa se va inscrie pe o orbita cu perioada de aprox. 110.000 de ani.

In perioada dinainte de trecerea la periheliu cometa este vizibila pe cerul emisferei sudice. Pe 5 martie 2013, la ora 12.00 cometa va trece la distanta minima fata de Pamant: 164 milioane km. Pe 10 martie la ora 6, cometa trece la periheliu, distanta intre cometa si Soare fiind de 45 milioane km. Din acest moment cometa incepe sa fie vizibila si din Romania. In clipul de mai jos se poate urmari evolutia cometei pe cerul serii intre 5 si 25 martie.

Vizibilitatea cometei Panstarrs (C/2011 L4) - Fred Espenak

 

 Harti

 

 

 Evolutia cometei pe cer

 

 Sfaturi pentru observarea cometei

Pentru observarea aparitiei cometei C/2011 L4 PanSTARRS pe cerul serii este nevoie de un loc cu orizontul vestic cat mai coborat, cometa si de cel putin un binoclu. Cometa va apune destul de devreme, fiind vizibila pe cerul luminat al crepusculului de seara. Chiar daca va fi vizibila cu ochiul liber, cu siguranta ca un binoclu va dezvalui mai multe detalii. De asemenea pentru observare se pot folosi si instrumente astronomice mai mari, dar campul vizual trebuie sa fie de ordinul a 2-3. Din aprilie, cometa se vede tot mai mult pe cer, dar, datorita scaderii stralucirii, va fi nevoie tot mai mult de observarea acestei prin instrumente.

 


Comete viitoare

> C/2012 F6 Lemmon

> C/2012 S1 ISON

 

Observatii comete

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Astropixel - Harti cometa

> Aerith - Seiichi Yoshida

> Comet Chasing